Malatya’da AKP yönetimindeki Yeşilyurt Belediyesi’nin, geçen yıl Eylül ayında Mega Kilit GMBH isimli şirket üzerinden “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” kapsamında Almanya’ya gönderdiği 53 kişiyle patlak veren insan kaçakçılığı birçok AKP’li belediye tarafından organize edildiği ortaya çıktı. İnsan kaçakçılığının sadece Elazığ Arıcak, Baskil, Akçakiraz, Tokat Erbaa, Bursa Yıldırım, Balıkesir Gömeç, Adıyaman Gölbaşı, Burdur Yeşilova, Yozgat Yerköy, Şanlıurfa Suruç (kayyım) ve Ordu Korgan Belediyesi ile sınırlı olmadığı kaydedildi. Bingöl’ün Karlıova Belediyesi’nin göndereceği 30 kişilik ekibin toplu başvurusu dikkati çekince bir kısmı aynı yöntemle bu kez Siirt’in Baykan Belediyesi üzerinden gönderildiği tespit edildi. 

ORGANİZE SİSTEM 

Arjin Dilek Öncel'in Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, “İnsan kaçakçılığının” merkezinde AKP’li belediyeler olurken, yurtdışına gitmek isteyenler önce beli derneklere üye ediliyor ardından da aracı olan belediye başkanlarına veya farklı departmanlarda görevli yöneticiler ile Almanya’dan davet gönderen şirketin sahibine para ödüyor. En az 6 bin Euro para ödemesinin yapıldığı tespit edilen söz konusu 6 belediye hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma açtığını açıkladı. 

TOPLU BAŞVURUYA TAKILDI

Bingöl’ün Karlıova Belediyesi de 5’i Meclis üyesi 30 kişilik bir ekibi prosüdürlere takılınca bu kez 2019’da kayyım atanan Siirt’in Baykan Belediyesi devreye girdi.  Elazığ Yeni Baskilliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ve Karlıova Belediyesi işbirliğinde yurtdışına kaçırılmak istenen 30 kişiden birçoğu Bingöl nüfusuna kayıtlı ve aralarında 2001 doğumlu olan gençler var.  

MASRAFLAR DERNEĞE

Yeni Baskilliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği ve Karlıova Belediyesi arasında düzenlenen “İşbirliği Protokolü” nün ardından “insan kaçakçılığı” için yurtdışında bir şirket belirlendi. Protokolde proje kapsamında yurtdışına gidecek kişilerin yol-yemek ve kalacak yer masraflarının dernek tarafından ödeneceği kaydedildi. 

ŞİRKETTEN DAVET 

28 Aralık 2020’de, Almanya’nın Oldenburg kentinde bulunan Nordbau-Oldenburg GmbH Co Tannenkrugstrabe isimli inşaat şirketi, Karlıova Belediyesi’nden 5, Yeni Baskilliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği’nden 2, toplan 30 kişiye “Çevreye ve topluma duyarlı bireyler yetiştirmek” projesi kapsamında davetiye gönderdi. Hazırlanan liste 6 Ocak’ta Meclis kararıyla onaylandı. 

VALİLİK İZNİ 

Gerekli izinler için Bingöl Valiliği’ne başvuran belediye, 5 üyesine aldığı iznin ardından gri pasaport için başvuruda bulundu. Ancak nüfus müdürlüğü aynı anda 30 kişinin pasaport başvuru yapması üzerine, başvuruların tek tek yapılması gerektiğini belirterek alımı yavaşlattı. Alımın yavaşlaması ve sürecin uzaması üzerine AKP’li meclis üyesi Atik Oral’ın yeğeni F. Oral, benzer bir proje üzerinden Siirt Baykan Belediyesi aracılığıyla İtalya’ya gitti. F. Oral’ın İtalya’dan dönmediği öğrenildi. 

BAYKAN BELEDİYESİ DEVREDE 

Belediyeler aracılığıyla “insan kaçakçılığının” gündem olması üzerine söz konusu meclis üyeleri ve 25 kişi Almanya’ya gidemedi. Kısa bir süre sonra yine Yeni Baskilliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi olarak gösterilen 25 kişiden bir kısmı aynı yöntemle kayyım atanan Baykan Belediyesi üzerinden yurtdışına kaçırıldı. 

Bu yöntemle son bir yıl içinde sadece Karlıova’da yaşları 20 ile 30 arasında değişen 300 kişinin Avrupa’ya kaçtığı belirtildi.