Yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 30’u geçti…

Van'da dün yaşanan deprem felaketinin ardından farklı ülke ve kuruluşlardan yardım teklifleri gelmeye devam ediyor.

Depremin hemen ardından Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçen ve yaraları sarmak amacıyla yardım teklifinde bulunan ülke ve uluslararası kuruluşların sayısı 30'u geçti.

ABD, Almanya, Azerbaycan, Bulgaristan, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Gürcistan, İngiltere, İran, İrlanda, İsviçre, İsrail, Japonya, Kanada, Kore, Kosova, Macaristan, Mısır, Pakistan, Polonya, Portekiz, Rusya Federasyonu, Tayvan, Ukrayna, Ürdün ve Yunanistan'ın yanı sıra uluslararası kuruluşlar Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler ile NATO da Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçerek hem arama-kurtarma hem de insani yardım için çalışma başlatabilecekleri teklifinde bulundu.

Yunanistan, Kosova, İran ve Mısır dışişleri bakanlarının, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu arayarak taziye dileklerini ilettikleri ve yardım teklifinde bulundukları bildirildi.

ERMENİSTAN, İSRAİL VE YUNANİSTAN’DAN YARDIM TEKLİFİ

Türkiye’de bazı ırkçılar yaşanan felaketi “ilahi adalet” diye niteleyerek kutlama yaparken, Türkiye’nin sürekli sorunlu olduğu ülkelerden bile hemen yardım teklifleri geldi.

Ermenistan Ulusal Afet Bakanı Armen Yeritsyan dün Türkiye Sivil Savunma Bakanlığı'nı arayarak Van'daki depremle ilgili yardım için ellerinden geleni yapabileceklerini söyledi.

Depremin büyüklüğü ile ilgili bilgi alan Yeritsyan Birleşmiş Milletler'deki afet çalışmalarına katılan 20 ülkeden biri olarak Türkiye'ye yardım etmek istediklerini belirtti.

Ermenistan 1999 Düzce depreminde de Türkiye'ye yardım ekipleri göndermişti.

Deprem Ermenistan'da da 5 şiddetinde hissedildi ancak mal ve can kaybı yok.

İSRAİL'DEN TEKLİF VAR

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ülkesinin Türkiye'ye elinden gelen her türlü yardımı sunacağını açıkladı. İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, sivil Savunma Komutanlığı'na deprem bölgesine özel delegasyon gönderilmesi için hazırlık yapılması talimatını verdiğini açıkladı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü arayarak Van depremi dolayısıyla üzüntülerini aktardı. İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Peres Van'da meydana gelen deprem nedeniyle dün akşam Gül'ü telefonla aradı. Açıklamada, "Peres Gül'e son deprem dolayısıyla dayanışmasını dile getirerek, her neye ihtiyaç olunuyorsa yardım teklifinde bulundu " denildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças'ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu bizzat arayarak yardımda bulunabileceklerini söylediği öğrenildi.

YIKILMA BUNLARI GÖRDÜĞÜN ZAMAN

Zülfü Livaneli'nin söz ve müziği kendisine ait olan, ilk kez 1980 yılında çıkan Günlerimiz albümünde yer alan şarkının sözleri sanki bu günleri anlatıyor:

susarlar, sesini boğmak isterler
yarımdır kırıktır sırça yüreğin
çığlık çığlığa yarı geceler
kardeşin duymaz eloğlu duyar

çoğalır engeller yürür gidersin
yüreğin taşıyıp götürür seni
nice selden sonra kumdan ötede
kardeşin duymaz eloğlu duyar

yıkılma bunları gördüğün zaman
umudu kesip de incinme sakın
aç yüreğini bir merhabaya
kardeşin duymaz eloğlu duyar

DEMOKRAT HABER