HDP’den milletvekili seçilen DTK Eş Başkanı Leyla Güven hakkında verilen tahliye kararına savcı itiraz etti. Cumhuriyet Başsavcılığı da mahkemenin kararını E Tipi Cezaevi’ne göndermediği için Güven tahliye edilmiyor. 

HDP’den Hakkari Milletvekili seçilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven’in tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nden tahliye edilmesi için avukatının başvurusu üzerine Diyarbakır 9. Ağır Mahkemesi, bugün oy birliği ile tahliye kararı verdi. Leyla Güven’in tahliyesi beklenirken, 9. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı, mahkemenin tahliye kararına karşı bir üst mahkeme olan 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Tahliye kararının usule ve yasaya aykırı olduğunu ileri süren savcı, Güven hakkında verilen tahliye kararının kaldırılıp tutuklama kararı verilmesini talep etti. 

Jet hızıyla yapılan itiraz üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye müzekkeresini Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne göndermedi.  

Güven’in avukatları, Diyarbakır E Tipi Cezaevi İdaresi’nin Güven hakkında verilen tahliye kararının kendilerine ulaşmadığını söylediklerini belirterek, “Bu hukuk dışı bir uygulamadır, mahkeme kararını bekleterek ‘hürriyeti tehdit’ suçunu işliyorlar” dedi. 

KARAR OY BİRLİĞİYLE ALINMIŞTI

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin oy birliğiyle aldığı kararda, "Tutuklu sanık Leyla Güven'in üzerine atılı Silahlı Örgüt Kurma ve Yönetme suçundan lehine değişme ihtimali, mevcut delil durumu,  delillerin büyük oranda toplanmış olması, sanığı etki edebileceği delil bulunmayışı, tutukluktan istenen sonucun adli kontrol tedbiri ile de sağlanabilecek olması, sanığın tutuklu kaldığı süre, dosyadaki delillerin büyük oranda toplanmış olması dikkate alınarak üzerine atılı silahlı örgüt yöneticiliği suçundan tahliyesine" denilmişti. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı