PARÇALANAN CENAZELER TEŞHİS EDİLEMEDİ

Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 22-24 tarihleri arasında yapılan ve kimyasal silah ve napalm bombalarının kullanıldığı iddia edilen operasyonda yaşamlarını yitiren 24 HPG’liden 14'ünün aileleri, yanmış ve parçalanmış cenazeleri teşhis edemedi.

Malatya'da cenazeleri bekletilen 24 HPG'liden 8'inin ailesi, dün akşam ve sabah saatlerinde geldikleri Diyarbakır'dan bu sabah Malatya'ya geldi. Aileler, cenazelerin bekletildiği Malatya Belediyesi Şehir Mezarlığı'na giderek, sivil polislerin gözetiminde teşhis için morga girdi. Morga giren 8 aile de cenazeleri, parçalanmış ve yanmış olmalarından dolayı teşhis edemezken, DNA testi için kan örneği verdi. Morg önünde çevik kuvvet polislerinin aldığı yoğun önlemler ise dikkat çekti.

Bugün Malatya'ya gelen HPG'li Emine Altun'un ailesi ise cenazeyi teşhis edebildi. Aile savcılığa yaptığı başvurunun ardından cenazeyi alarak Urfa'ya doğru yola çıktı. Cenazenin morgdan çıkarılması sırasında morg kapısında bekleyen yüzlerce kişi alkış ve zılgıtlarla sloganlar attı.

HEYET MALATYA’DA

Bu arada DTK, BDP, İHD, MEYADER, MAZLUMDER, Diyarbakır Barosu ve Barış Anneleri'nden oluşan ve aralarında DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Demir Çelik ile BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna'nın da bulunduğu heyet Malatya'ya vardı. Cenazelerin bekletildiği morg önünde ailelere yardımcı olan heyet üyeleri, savcı ile görüşeceklerini belirtti. Heyet üyeleri, görüşmede cenazelerin otopsi raporlarının verilmesi ve DNA testinin hızlandırılmasını isteyeceklerini kaydetti.

Öğlen saatlerinde Şehir Mezarlığı’ndaki morgta bekletilen cenazeleri ailelerin teşhisi sırasında hazır bulunan Emine Ayna, bu sırada gazetecilere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti kimyasal silah kullandığını inkar ediyor. Ölenlerin yüzü tanınmıyor, vücutları erimiş bir halde. Sadece 5 kişinin teşhisi yapılabildi. Türkiye’deki halklar oturup düşünmelidir. Kimyasal silah ve napalm bombaları kullanılıyor. Karacaoğlan ’Tüfek icat edildi mertlik bozuldu’ demişti. Şimdi yaşasaydı tüfeğe dua edecekti. Bu yapılan bir katliamdır, bir vahşettir. İnsanların yapamayacağı, kabul edemeyeceği bir şeydir. Bunları kabul edemiyoruz."

BDP Muş Milletvekili Demir Çelik ise cenazeleri teşhis etmeye çalıştıklarını belirterek, "Aileler ile fotoğraflara bakarak 24 tanesinden ancak 5 tanesini teşhis edebildik. Teşhis edilemeyenlerin kan örnekleri alınıp DNA testi yapılıyor" dedi.