Dağlık Karabağ ve Azerbaycan sınırında yaşanan çatışmaların bugün öğlen saatlerinde karşılıklı olarak durdurulduğunun açıklanmasının ardından, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk grubu eşbaşkanlarının bölgeye gideceği açıklandı.

Rus TASS Ajansı’nın haberine göre, Dağlık Karabağ sorununa çözüm için arabuluculuk yapan AGİT Minsk grubu eşbaşkanları, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’nün ardından Dağlık Karabağ ve daha sonra ise Ermenistan’ın başkenti Yerevan’a gidecek.

Yapılacak olan resmi görüşmelerde, taraflar arasında diyalog kurulması ve ateşkes rejimine geri dönülmesinin amaçlandığı açıklandı.

Azerbaycan ve Dağlık Karabağ sınırında 1 Nisan gecesinden bu yana süren gerilim ve karşılıklı ölümlerin yaşandığı çatışmaların ardından bugün Viyana’da toplanan AGİT Minsk grubu, “Karabağ sorununa askeri yolla çözüm yok” dedi.

AGİT’ten yapılan yazılı açıklamada, ateşkesin ihlal edilerek sınır hattında çıkan şiddetli çatışmaların kınandığı belirtilirken, tarafların güç kullanımına derhal son vermesi istendi.

“Sorunun askeri çözümü yoktur” denilen açıklamada, Minsk grubu eşbaşkanlarının arabuluculuk için en kısa sürede taraflarla doğrudan görüş alışverişinde bulunacağı belirtildi.

ALMANYA: ATEŞKES KALICI OLMALI

AGİT’in dönem başkanlığını yürüten Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Karabağ-Azerbaycan sınırındaki çatışmaların durdurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Steinmeier açıklamasında, ateşkesin istikrarlı bir şekilde sürdürülerek bölgedeki gerilimin önlenmesi gerektiğini ifade etti.

ÇATIŞMALARIN DURDURULDUĞU AÇIKLANDI, FAKAT…

Çatışmaların bugün yerel saatle 12:00’de durdurulduğu açıklanmış olsa da, Azerbaycan tarafının önce yalanladığı, fakat daha sonra kabul ettiği “çatışmasızlık halini” ihlal ettiği ve küçük çapta taciz ateşi açtığı belirtiliyor.

Dağlık Karabağ’ın başkenti Stepanakert merkezli Artsakh Press Ajansı’nın haberine göre, konuya ilişkin olarak açıklamada bulunan Dağlık Karabağ Savunma Bakanlığı Sözcüsü Senor Hasratyan, sınırın kuzeydoğusunda Azerbaycan tarafının yeniden taciz ateşi açtığını, fakat Dağlık Karabağ ordusunun karşılık vermeyerek çatışmasızlık halini sürdürdüğünü söyledi. (Demokrat Haber)