Restorasyon gerekçesi ile tahliye kararına direnerek kendilerini Sandal Bedesteni’ne kilitleyen Kapalıçarşı esnafına polis saldırdı. Tarihi kapıyı kırarak 20 esnafı gözaltına aldı. Esnaf “Bu tahliye rant için” diyerek direnişe desteğe çağırıyor

Restorasyon gerekçesiyle 22 Nisan kadar iş yerlerini boşaltmaları istenilen Kapalıçarşı esnafı, Sandal Bedesteni’nde 4 ana kapıyı kapalıcarsı-2 kilitleyerek eyleme başlamıştı. “Kapalıçarşı mirastır, mirasına sahip çık” “İşçiyiz emekçiyiz, ranta geçit vermeyiz” sloganlarının yazılı olduğu dövizleri de çarşı içine asan esnaf Kapalıçarşı içinde iken polis tarihi kapıyı kırarak esnafı gözaltına aldı.

Bedesten’in tarihi kapısı hidrolik müdahale ile patlatıldıktan ve içeri gaz bombası atıldıktan sonra polis direnen 20 esnafı gözaltına aldı. Özel Harekat, Çevik Kuvvet ile Fatih İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, itfaiye ekiplerinin zincirlerini söktüğü kapılardan saat 23.30 sularında Sandal Bedesteni’ne girdi. Gözaltına alınan esnafın içinde olduğu otobüslerin çıktığı sırada çevrede toplanan bazı esnaf yakınları, alkış tutarak yaşanan olayı protesto etti. Çevik kuvvet, gözaltına alınan kişilerin bulunduğu otobüs ile alkış tutan esnaf arasında etten duvar ördü. Gözaltındaki esnaf, Beyazıt Polis Merkezi’ne götürüldü.

Polis saldırısı ile gözaltına alınan 20 kişi saat 01.15 sıralarında serbest bırakıldı.

DESTEK ÇAĞRISI

Direnişi sürdüren esnaf 22 Nisan Çarşamba saat 08:30’da vatandaşlara destek çağrısı yaptı.kapalicarsida-eylem-1-

Esnaflar, Mısır Çarşısı’nda devam eden restorasyona rağmen dükkanların boşaltılmadığına dikkat çekerek, Bedestenin artan değerinin bu uygulamanın altında yatan neden olduğunu savunuyor. Polis saldırısına uğrayan esnaf kapılarda nöbet tutuklarını, öğle saatlerinden itibaren polisin kapattıkları kapıları zorladıklarını ancak polisin tarihi kapıyı patlatarak içeri gireceğini tahmin etmediklerini belirtiyor.

Zaman gazetesi de bugün esnafla yaptığı röportajlara dayanarak Reza Zarrab’ın bedestenin taliplileri arasında olduğu iddiasına yer verdi.

NE OLMUŞTU?

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde olan işyerlerinin boşaltılması için Fatih Kaymakamlığı tarafından gönderilen ve “fuzuli şagil” yani işgalci olarak tanımlanan esnafların yarına kadar iş yerlerini boşaltmaları isteniyor.

2012 yılının sonunda kira kontratlarının son bulduğu bedestenin onarım sonrası kiralama modeli ile ihaleye çıkarılacağı söylenen esnaf, o tarihten itibaren kira yerine ecrimisil (işgaliye) ödemeye başladı. Vakıflar Genel Müdürlüğü 2013 yılının eylül ayında bedestenin “restore yap-işlet devret” modeliyle ihalesini yaptı. Geçtiğimiz günlerde de dükkanlarını en geç 22 Nisan’da boşaltmaları için tebligat gönderildi.

(Sendika.Org)