Kapadokya’nın tarihi mağaraları ve vadilerine yapılan inşaatlar, imar affı kapsamına alınacak.

Hürriyet’ten Selahattin Sönmez ve Aysel Alp’in haberine göre birinci derece tarihi ve doğal sit olan Ortahisar, Avanos, Ürgüp, Uçhisar ve Göreme’yi kapsayan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan yaklaşık 10 bin hektarlık alanda, kaçak yapılaşma 8 Haziran’da yürürlüğe giren yasa değişikliğiyle birlikte hızla arttı.

Çok sayıda otel, kafe, restoran ve konut sahibi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne, yapmadıkları inşaatlar için bile başvurarak yapı kayıt belgesi aldı. Kaçak alanı olanlar ise yapı kayıt belgesinde alanı çok daha büyük göstererek, kaçak alanı iki-üç kat genişletti.

Bunun yanı sıra hazine arazileri işgal edildi, sit alanına ahır ve bağ evleri yapıldı. Hafriyatlar ise Aşk Vadisi’ne, Kılıçlar Vadisi’ne döküldü.

İmar Yasası değişikliğinin rant kapısı olarak yorumlandığını belirten yetkililer, günlük 4 ila 5 kaçak inşaat ihbarı aldıklarını belirtti.

Yapılaşmanın Kapadokya’ya büyük zarar verdiğini belirten uzmanlar ise  “Kapadokya yaşayan bir bölge. Peribacası oluşumu sürüyor. Kızılçukur Vadisi’nde küçük peribacaları vardır, bunlar milyonlarca yılda büyüyecek ve diğerleri gibi olacak” dedi.

Kaynak: Sendika.Org