TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başsavcıvekili Zekeriya Öz ile görüştüğü iddiası üzerine Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu hakkında inceleme başlattığını açıkladı.

Çiçek, "Kamu Başdenetçisi ile ilgili gazetelerde çıkan hususlar var. İlgili savcıyla görüştüğü hususunda karşılıklı ifadeler var. Ben bunları okuduktan sonra Meclis'e bağlı görev yaptığı için bir inceleme başlattım. Kamu Başdenetçisi ve deneticiler suç teşkil eden bir fiil işlediklerinde bunun nasıl soruşturulacağı belli ama disiplin soruşturması kanunda yok. Bu iki sebeple yok; ya öngörmemişizdir ya unutmuşuzdur ya da böyle görev yapacak birisinin disiplin suçu işleyeceğine inancımız yok" dedi.

Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, HSYK'da değişiklik öngören tasarıyla ilgili şunları söyledi:

"Anayasa’ya uygunluk ilk incelenecek husustur. Meclis uygulamalarımızda yetkili olan komisyonlarımız ve Genel Kurul’dur. Her tasarı Meclis’e geldiğinde tartışması yapılır, herkes düşüncesini söyler.

Anayasa'nın 138. maddesinden daha da önemli CMK'nın 137. maddesi yani soruşturmanın gizliliği. Bu gizlilik üzerinde fazla durulmadı. Soruşturmanın gizliliğine uyulmadığı için birkaç günlük gözaltı süresinde hayatları kararıyor, onurları, itibarları zedeleniyor. Sonra beraat dahi etse bile bunu kimse hatırlamıyor. İkincisi de asil yargılamayı etkileme. Hukuku uygulayanlar önce kendi riayet etmeli.

Türkiye'de iki türlü siyaset var. Bir kayıt içi siyaset, bir de kayıt dışı siyaset. Kayıt içindeki siyaset kayıt dışındaki siyasi unsurların yaptığı siyasetten arta kalan kısmı yapıyor. Bu siyaseti yapanlar arasında anayasal kurum ve kuruluşlar var. Görevi siyaset olmadığı halde takındığı tavrı, sıfatı, ideolojisi için kullanıyorlar. Siyaset yapacaklarsa bir siyasi partiye katılırlar."

"Sokakta ülke nereye gidiyor diye konuşuluyor? Bu nereye gider?" sorusuna Çiçek, " Vatandaş ne isterse konuşur. Elbette vatandaş seçimler var bu sebeple ne oluyor ne bitiyor her şeyi sorar, düşünür, konuşur. Toplumun konuşmaması tehlikelidir" dedi.

Çiçek konuşmasını şöyle sürdürdü:

Mutabık kalamadığımız bir nokta var. Her türlü sorun hukuk işletilecek çözülecektir. Yapmamız gerek bu mekanizmayı çalıştırmaktır.

Ceza Mahkemesi çalışıyor mu bu ülkede? Meclis Başkanı bu lafları ilk kez konuşuyor gibi söylüyorsunuz. Savcının elinde olması gereken dosya nasıl oluyor da başka elde oluyor. Birilerini sabahın 3'ünde götürüyoruz. İyi de soruşturmanın gizliliği de ihlaldir. Onu da ihlal ediyoruz. Türkiye önemli ülke. Övünmek için söylemiyoruz. Yazılan çizilen her türlü tartışma Türkiye'deki kadar dışarıda bir değerlendirme konusu yapılıyor. Türkiye'de bu adamların yatırımları var. Benim yanlışım başkasının yanlışının gerekçesi olamaz.

DİLİMİZLE BAŞKALARINA ZARAR VERMEYELİM

AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık'ın Twitter hesabından "Savcı Öz; Savcı Murat Gök gibi kendi sonunu kendi hazırlayacak! Ne demiş atalarımız: Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste..." şeklinde bir tweeti ile ilgili de konuşan Çiçek, "Siyasetçinin dilini iyi kullanması lazım. Kamuoyunu meşgul edecek sonra ben bunu söylemedim diyecek. Birbirimizle ilgili güzel temennilerde bulunalım. Dilimizle başkalarına zarar vermeyelim" dedi.

KÖŞKE ÇIKIYOR

Çiçek, saat 16.30'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Çankaya Köşkü'nde görüşecek.