Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu verilerine göre, geçtiğimiz Ağustos ayında Türkiye genelinde 51, basında yer alan haberlere göre ise 1 Eylül’den bu yana 26 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Son bir hafta içerisinde Ankara’da Fadime Tekin 6 yıl önce boşandığı erkek tarafından bıçaklanması sonucu ağır yaralanırken, Meral Güral da evli olduğu erkek tarafından bıçaklanarak öldürüldü. 

Kadına yönelik artan şiddet, cinsel saldırı ve tacize karşı kadınların kendi öz savunmalarını geliştirmesi gerektiğini ifade eden Kampüs Cadıları Üyesi Hatice Göz, öz savunma atölyeleri hakkında bilgi verdi.

ÖZSAVUNMA MEŞRU BİR HAKTIR

Göz, öz savunmanın kadınların yaşamında temel bir yerde durduğunu ve meşru bir hak olarak  gördüklerini söyledi. 

Kadınlar üzerinde sürekli olarak artan ve çeşitli yöntemlerle kendisini var eden bir sistem olduğunu ifade eden Göz, “Var olan hukuk sistemi ve iktidar da bunu koruyor. Kadınlar bunun karşısında kendi yöntemlerini uygulamak zorunda kalıyorlar. Özsavunma, yaşamda kalmak için uyguladığımız yöntemlerden en temel olanı” dedi.

ÖZ SAVUNMA ATÖLYESİ AÇILACAK

Yaklaşık 4 yıldır öz savunma atölyelerini devam ettirdiklerini aktaran Göz, yeni dönemde de 12 ilde atölyeler açacaklarını söyledi. Çok fazla kadının atölyelere başvurduğunu dile getiren Göz, şöyle konuştu:

“Kadınlar kendilerini yaşamın hiçbir yerinde güvende hissetmiyorlar. Özsavunma biz kadınlara kendimizi güçlü hissedebileceğimiz, herhangi bir şiddetle karşılaştığımızda buna karşı kendimizi savunabileceğimiz ve yaşamda kalabileceğimiz bir yöntem. Atölyeleri kadınlara en uygun yerlerde belirlemeye çalışıyoruz. Gelen kadınların genelde ilk tepkileri kendilerini çok güçlü hissettiklerini söylüyorlar. Ben de ilk öz savunma dersinden çıkınca aynı duyguları hissettim.” Göz, Ankara’da da 2 hafta içerisinde 2 farklı yerde öz savunma atölyeleri açacaklarının bilgisini verdi.

ASIL OLAN YAN YANA DURMAK

Öz savunmayı sadece fiziksel olarak görmediklerini vurgulayan Göz, kadınların erkek egemen sisteme karşı güçlenmeleri gerektiğini söyleyerek, "Bunun en iyi yöntemi dayanışmak, kadınlarla yan yana durmak.  Atölyeleri de bu yüzden sadece kadınlarla yapıyoruz” diye ifade etti.

Atölyelere her kesimden kadının geldiğini aktaran Göz, bazen anne ve kızlarının birlikte geldiğini de belirtti.

'HEPİMİZ YAŞAMAK İSTİYORUZ'

Son 1 hafta içerisinde özellikle Ankara, Antakya ve Adana'da yaşanan kadın cinayetlerinde faillerin genellikle cezaevinden izinli çıkan ya da tahliye edilen erkekler olduğuna dikkat çeken Göz, yargı sistemi karşısında kadınların öz savunmaya daha çok ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Göz şunları söyledi:  “Biz hem fiziksel olarak hem de zihinsel olarak güçsüz bırakılıyoruz. Bugün şiddet bu kadar artmışken, kadınlar için en iyi yöntemin öz savunma olması gerekiyor. Bunun karşısında kadınlar için en güvenli yol yan yana ve örgütlü durmak. Kadın dayanışmasını yükseltmek ve gerektiği zaman öz savunmayı kullanmak gerekiyor. Hepimiz yaşamak istiyoruz. Emine Bulut ve diğer kadınlar da yaşamak istiyordu. Erkek şiddetine karşı bütün kadınları örgütlenmeye ve öz savunmaya çağırıyoruz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı