Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Kalın, "Biz Amerikalıların verdiği bilgilerden hareketle sahanın tamamen güvenli hale geldiğini teyit edemeyiz. Bunu kendi kaynaklarımız üzerinden teyit etmek durumundayız. Askerimizin sahada olması gerekiyor" dedi.

Kalın'ın açıklamaları şöyle:

-Terörle mücadele kararlı bir şekilde devam ediyor.

-Uluslar arası basının ilgisiz kalması dikkat çekici.

-Adımlar hızlı bir şekilde atılıyor. 

- İdlib'ten Türkiye'ye yönelik yeni bir göç dalgasına yönelik tedbirlerin sınırda değil yerinde alınması gerekiyor. 

-Amacımız bütün bölgeyi terörden arındırmak.

-Hedef Fırat'ın doğusundan Irak'a kadar.

-Mültecilerin dönebileceği bir yer olmalı.

-Cumhurbaşkanımızın New York'ta temasları olacak. Türkiye'de yatırım yapan kazanmıştır.

SORU - CEVAP

- (GÜVENLİ BÖLGE) Güvenli bölgeye prensipte herkes onay verdiği halde adım atmıyor. Biz bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Devriyelerin yapılması güzel ama yeterli değil. Bizim askerimizin ve uzmanlarımızın sahada olması ve bilgileri teyit etmesi gerekiyor. 

- Burada bir gecikme olursa, bir oyalama taktiğine döner, 'güvenli bölge' terör örgütüne, sınırın 10-20-30 kilometre aşağısında yeni bir güvenli bölge oluşturma haline dönüşürse, bu konuda en ufak bir şüphemiz olursa tabii ki Türkiye Cumhuriyeti güvenli bölgeyi fiilen oluşturma imkan ve kabiliyetine sahiptir.

- Münbiç'tekine benzer bir oyalama, bir dikkat dağıtıma, bir hedef saptırma türü yola başvurulmasına tabii ki müsaade etmeyiz.

- (DİYARBAKIR'DA ANNELERİN EYLEMİ) Onların bu onurlu duruşu tüm Türkiye'de karşılık bulmuştur. Evlat nöbetindeki annelere selam ediyorum ellerinden öpüyorum. Böylesine asil bir mücadeleye siyasi gerekçelerle uzak duran sessiz kalan sanatçılarımızı görmek ise son derece üzücü.

- Bazı çevrelerin Diyarbakır'daki annelerin feryadına karşı üç maymunu oynaması son derece manidardır.

- (BOLTON'UN GÖREVİ BIRAKMASI) Bolton'a hayırlı uğurlu olsun diyelim. Başkanın takdiridir. Kendisine başarılar diliyorum. 

- (TÜRKİYE'NİN F-35 PROGRAMINDAN ÇIKARILMASI) F-35 programından çıkarıldığımıza dair resmi bir yazı, bilgi yok. Tek taraflı atılan adımlar bizim için inandırıcı değil. Farklı alternatifler üzerinde kafa yorup başka yollar denenebilir. Trump'ın buna çözüm bulmak için gayret içerisinde olduğunu biliyoruz. Şuanda hala bizim teklifimiz geçerli. Yani S-400'lerin olduğu bir ülkede F-35'ler çalışırsa bir güvenlik riski oluşturur' kaygısını ortadan kaldıracak adımları atmaya biz hazırız. Bu, NATO çerçevesinde olabilir, ikili düzeyde olabilir ama bütün meseleyi bu teknik konuya indirgemek bize inandırıcı gelmiyor. 

- Biz F-35 programından çıkmış değiliz, Türkiye'yi o programdan çıkarmak kolay bir şey değil. Bir şekilde ülkemize geleceği konusunda bir endişemiz yok. 

- (ERDOĞAN'IN BELEDİYE BAŞKANLARIYLA BULUŞMASI) Kucaklayıcı siyasi perspektifinin güzel bir örneğini görüyoruz. 'Birlikte nasıl çalışırız, hizmetlerin aksamaması için neler yapabilirz?' gibi konular konuşulacaktır.