İstanbul - Cumartesi Anneleri, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınacağı kalıcı bir barış düzeninin sağlanmasını istedi. Kayıp yakınları ayrıca, "2004 yılından bu yana kayıp olan Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetini açıklayın" dedi. 

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerinin açıklanması için 385. kez Galatasaray'da bir araya geldi. Kayıpların bulunması ve temel hak ve özgürlüklerin güvence altını alınması için kalıcı bir barış düzeninin sağlanmasını isteyen kayıp yakınları bu haftaki eylemde 2004 yılından bu yana kayıp olan Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetinin açıklanmasını istedi. 

Eylemde ilk olarak söz alan Hüseyin Taşkaya'nın eşi Sultan Taşkaya, Başbakan Erdoğan'ın kayıp yakınlarına "çözüm" sözü verdiğini hatırlatarak, "Hani, nerede çözümünüz?" diye sordu. 19 yıldır eşini aradığını söyleyen Taşkaya, ölümlerin son bulması için barış istedi. 

Kayıp Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız da Başbakan'a yazdığı mektubu okudu. Başbakan'a "Bizim kardeşimiz olmayın. Kardeşliğiniz düşmanlıktan beter" diyen Yıldız, "Açılımlarınız ne oldu. Kardeşliğiniz bize düşmanlığınızdan daha çok acı veriyor. Artık onurumuzla, acılarımızla oynamaya kalkmayın" diye seslendi.

'ELBETTE GERÇEK BİR GÜN AÇIĞA ÇIKACAK'
Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan da, TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun oğlu ile ilgili raporunu eleştirdi, "Gerçeği örtbas etmeye çalıştılar. Elbette gerçek bir gün açığa çıkacak" dedi. Ceylan, oğlunu bulunacağı yönünde yaratılan beklentilerin ana yüreğini çok acıktığını belirterek, "Zamanla unutacağımı sandılar. Ama oğlumu unutmayacağım" diye konuştu. 

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına açıklamayı okuyan Seza Mis Horuz, kayıplarla ilgili olarak etkin bir soruşturma yapılırsa, tüm ihtimaller titizlikle araştırılırsa gerçeğin açığa çıkmasının mümkün olacağını belirtti.

'BU SORULARA YANIT VERİN'
Horuz, yetkililere şu soruları sordu: "Neden 2007 yılında hiçbir yasal evraka dayanmadan Tolga Baykal Ceylan'ın Kimlik Paylaşım Sistemi'nde adresi Sofya-Bulgaristan olarak güncellendi? 

Gözaltı işlemi yapmadık, diyen jandarma neden Beğendik Köyü muhtarından Tolga'nın İğneada Meydanı'na bırakılmasını istedi? 

Tolga'nın annesine teslim edilen giysileri üzerinde neden adli tıp incelemesi yapılmadı?" 

Horuz, kayıpların bulunması ve temel hak ve özgürlüklerin güvence alınması için kalıcı bir barış ortamının sağlanmasını istedi. "Gençlerin öldüğü, nefret söyleminin siyasete egemen olduğu, hak talep edenin düşmanlaştırıldığı bir ortamda yurttaşların insan haklarından eşit koşullarda ve adaletli biçimde yararlanması mümkün değildir" diyen Horuz, şöyle konuştu: Hükümetin, insanı ve haklarını esas almayan, militarist, milliyetçi ve güvenlik eksenli politikalarıyla hiçbir soruna çözüm üretilemez. Bugünkü 'Ben istiyorum, siz de isteyeceksiniz' rejimi hak ve özgürlüklere düşmandır. Biz Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucuları yalnız kayıplar sorununda değil, tüm sorunlara ancak barış ortamında çözüm üretileceği gerçeğinden hareketle acilen barış ortamının sağlanmasını talep ediyoruz." 

Eylem, açıklamanın ardından 386. haftada buluşma sözüyle sona erdi. (ANF)