Kafkas dernekleri, Türkiye vatandaşı Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Önlü cinayetinde sorumluların yargılanmasını istedi.

Ankara'da Adliye Sarayı önünde yapılan ortak basın açıklamasında Önlü ailesi, Kafkas Dernekleri Federasyonu, 60 Kafkas Derneği ve Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlumder), Türkiye İnsan Hakları Vakfı 'nın  imzaları bulunuyor.

Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Medet Önlü 22 Mayıs 2013'te işyerinde uğradığı saldırı sonucunda öldürülmüştü.

Açıklamayı okuyan Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Aslankaya, "suikast" olarak adlandırılan cinayetin ardından 20 ay geçmesine rağmen cinayetin asli failleri ve azmettirenleri hakkında yasal süreçlerin başlatılmadığını ve soruşturma sürecinde ihmaller olduğunu belirtrek sorumlularun yargılanması talep etti.

Aslankaya, "Polis fezlekesine göre; cinayetten hemen sonra mevcut olan güvenlik kameraları, telefon kayıtları ve Medet Önlü’nün günlüğündeki bilgilerden yararlanılarak, asli şüpheliler tespit edildi.

Sabıka kaydı olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı tetikçi Murat Aluç, ona yardımcı olan kişi Ömer Peltek ve Çeçen kökenli Rusya Federasyonu vatandaşı azmettirici Rızvan Ezbulatov cinayetin hemen akabinde tespit edilmesine rağmen yakalanmadı. Böylelikle kaçmalarına fırsat doğdu.

Azmettirici Ezbulatov cinayetten iki gün sonra İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan yurtdışına rahatlıkla çıkış yapabildi. Ayrıca Ezbulatov’un suikasttan önceki yaklaşık 40 gün boyunca Türkiye’de bulunmasına ve hatta 30 Nisan’da Ankara'da Medet Önlü ile görüşmüş olmasına rağmen, dava dosyasında kendisine dair hemen hemen hiçbir bilgi, görüntü veya fotoğraf yok.

Tetikçi Murat Aluç, güvenlik kameraları ile tespit edilmesine rağmen 1.5 yıl boyunca Sakarya’da arkadaşı İbrahim Şimşek ve yakın çevresi yanında saklanmayı başardı. Aluç 11 Ekim 2014'te Sakarya'da yakalandı. Aluç’la birlikte yakalanan ve kendisine yardım ve yataklık eden zanlıların delilleri karartma ve kaçma ihtimalleri somut ortada iken savcılığın ve mağdur ailenin tutuklanması yönündeki talepleri Ankara 8. ve 9. Sulh Ceza Mahkemeleri’nce reddedildi.

Aluç’un ifadesiyle suç örgütünde önemli rolleri olduğu anlaşılan Erdem Güneş ve Mehmet Akif Cömert’le ilgili soruşturmanın derinleştirilmesi hususundaki talep ve beklentilerde, Cömert hakkında yakalama kararı dışında, somut olarak ilerleme sağlanamadı.

20 ay geçmesine rağmen suikastın diğer zanlısı Ömer Peltek Türkiye'de olmasına karşın halen yakalanmadı. Hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkarılan azmettirici Rızvan Ezbulatov’un nerede olduğu hakkında ise net bir bilgi yok.

Medet Önlü, Çeçenlerin savaşlarda piyon olarak kullanılmasına karşı çıkan istikrarlı bir siyasi tutumu vardı. Katledilmeden önce de aynı şekilde Çeçen sığınmacıların Suriye'de kullanılmasına karşı çıkan tutumu herkesin malumu. Önlü'nün bu konudaki tutumunun katledilmesindeki payı ise hiçbir biçimde araştırma konusu dahi yapılmadı."