Radikal gazetesinden Ezgi Başaran, Türkiye sinemasının önemli aktörlerinden Kadir İnanır bir röportaj gerçekleştirdi. Başaran'ın sorularını yanıtlayan İnanır, Kürt sorununa dair önemli açıklamalarda bulundu.

Başaran, röportajın girişinde Kadir İnanır için, "Kürt sorunuyla ilgili nadir rastlanan bir zihin berraklığı ve sanatçı duyarlılığı göreceksiniz" derken, "Sizce Abdullah Öcalan kimdir?" sorusuna aldığı yanıt ise şu oldu:

"ÖCALAN BANA GÖRE APO"

"Öcalan bana göre bir Apo. Benim 'İsyan' filmimdeki (yasaklı film) Apo.  Film, Feodal yapı içerisinde ağanın baskısıyla kaçakçılığa sürüklenen bölge halkını "Ben kaçakçılığa gitmiyorum" diyerek isyana teşvik eden ve özgürlüğe kavuşturmak için dağlara çıkan adamı anlatır. Bu filmi çektiğimde Öcalan henüz ortada yoktu. Ama film hâlâ yasaklı. Çünkü filmdeki adım Apo..."

'MARKSİST BİR GÖRÜŞÜN BÖLGE HALKLARININ HAKLARINI ARAMAK İÇİN..."

İnanır, "Siz eğer bir ülkede yaşayan insanların bir bölümünü iteler, hor görür, adaletsiz bırakırsanız birileri de gelir bu işlerin öyle olmadığını gösterir. Bu temelde Kürt meselesi olarak başlamadı. Marksist bir görüşün bölge halklarının haklarını almak için başlattığı mücadelenin adıydı. Sonra o halkın kimliğiyle biçim değiştirdi..." dedi.

'HALKLARIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE KARDEŞLİĞİ İÇİN...'

Usta oyuncu İmralı sürecini de desteklediğini şu sözlerle ifade etti:

"Halkların özgürlüğü ve kardeşliği diye bir vicdana sahipsen, kazandığımız her şeyi adilce bölüşelim diye demokratik yapıdan yanaysan Kürtlere hakkını vereceksin. Bu siyasal bir konudur. Dolayısıyla müzakere masasında çözülür. Süreci destekliyorum ama hataları da söylemek zorundayım. Dağdakilere özgürlük ve hak vereceğim diyip onunla kucaklaştı diye bir milletvekiline terörist diyorsan, ne diyorsun ben anlamıyorum samimiyetle. Bu tür çelişkilere mahal vermemeli. Kürt sorununun çözülmesi için herkes elini taşın altına koyacak. Barış sürecinden kim dönerse canı çok yanar. Bugün ne PKK, ne BDP, ne Öcalan Türkiye'den ayrılmanın peşinde. Kendileri de söylediler."

'1986 NERE 2012 NERE?'

İnanır, 1986'da çektiği 'Katırcılar' filminin de Uludere'de bombalanarak öldürülen 34 köylünün hikayesini anlattığını şu sözlerle ifade etti:

"Katırcılar'da neyi anlatıyorduk? Uludere'de katledilen o kaçakçıların hikayesini. 'Katırcılar' filmini yasaklamamışlardı, meğer sonra filmde anlattığım insanların üzerine bomba atacaklarmış. Yazıklar olsun. 1986 nere, 2012 nere..."

'YANLIŞLARIN HESABINI SORARIM'

İnanır, "Başaran'ın Kürt sorununu çözerse AKP'ye oy verir misiniz" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

"Bir partiye oy verirken bütüne bakarsınız. Ben AKP'yi alkışlarım ama bazı sorularımın da cevaplarını ararım. Vergi ödemeyen, bir anda ortaya çıkan bu zenginler kim? Hiçbir dönemde böylesi agresif bir yapılaşmayı görmedik. Bunların da hesabını sormak vatandaş olarak hakkımızdır."