Diyarbakır'ın Sur ilçesinde polislerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren A.Kadir Çakmak'ın cenazesi, otopsi işlemlerinin ardından Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi morgundan alındı. Çakmak'ın cenazesi onlarca araçlık konvoyla Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı'na getirildi.

Cenaze konvoyunun geçiş güzergahında bulunan birçok noktada zırhlı araç ve TOMA'ların bekletildiği görüldü.

Mezarlığa getirilen Çakmak'ın cenazesi dini vecibeleri yerine getirildikten sonra mezarlık camisine götürülerek, cenaze namazı kılındı. Cenaze namazının ardından PKK bayraklarına sarılı Çakmak'ın cenazesini omuzlayan kitle buradan defnedileceği yere doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte Çakmak'ın posterleri mahalledeki arkadaşları tarafından taşınırken, sık sık "Katil Erdoğan", "Katil devlet hesap verecek" ve "Şehid namirin" sloganları atıldı.

Cenaze törenine Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Kayapınar, Sur, Yenişehir ve Bağlar belediyesi eş başkanları, DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Ali Şimşek'in yanı sıra binlerce kişi katıldı.

"HESABINI SORACAĞIZ"

Cenazenin toprağa verilmesinin ardından saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından ilk olarak konuşan MEYA-DER Başkanı Leyla Ayaz, "Devlet, Kürt halkına 'Kaderiniz ölümdür' demek istiyor. Ama bizler ne kadar öldürülsek de devletin yaptığı tüm bu katliamların hesabını mutlaka soracağız" dedi.

"'KAMU GÜVENİ' SOKAK ORTASINDAKİ İNFAZLARLA SAĞLANMAZ"

DBP Amed İl Eş Başkanı Ali Şimşek ise, Kürt gençlerin sokak ortasında hedef gözetilerek, katledildiğini söyleyerek, "AKP hükümetini uyarıyoruz. AKP hükümeti ateşle oynuyor. Bizim çocuklarımızı, gençlerimizi infaz ederek ateşle oynuyorsunuz. Sıkılan her kurşun demokratik diyalog ve çözüm sürecine sıkılmaktadır. Çocuklarımızın bedenlerine sıkılan kurşunlar bu topraklarda yaşayan halkların geleceğine sıkılıyor. AKP 'kamu güveni'ni sokak ortasındaki infazlarla sağlayamaz. Bunlar daha önceden deneden ve sonuç alınamayan politikalardır. AKP bu politikalarından derhal vaz geçmelidir" diye konuştu. (ANF)