Yerine kayyım atanan tutuklu Derik Belediyesi Eşbaşkanı Nalan Özaydın hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianamede, ilk ürün olarak fasulye eken Sarya Kadın Kooperatifi’nin faaliyetleri suçlama konusu yapıldı. 

Mardin’de 15 Kasım 2019’da gözaltına alındıktan bir gün sonra görevden alınarak, yerine kayyım atanan ve 26 Kasım’da tutuklanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mazıdağı Belediyesi Eşbaşkanı Nalan Özaydın hakkında iddianame hazırlandı. Mazıdağı Cumhuriyet Savcılığı tarafından “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla hazırlanan iddianame Mardin 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 33 sayfadan oluşan iddianamenin 17 sayfası iddialara dayanak yapılan konu anlatımlarından oluştu. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Özgür Kadın Hareketi’ne (TJA) dair suçlamalar da iddianamede yer aldı. 

'KOPYALA-YAPIŞTIR' İDDİANAME

İddianamenin 28 sayfasının, yerlerine kayyım atandıktan sonra tutuklanan HDP’li Kızıltepe Belediyesi Eşbaşkanı Nilüfer Elik Yılmaz ile Savur Belediyesi Eşbaşkanı Gülistan Öncü hakkında hazırlanan iddianame ile birebir aynı olması dikkat çekti. Elik ve Öncü ve Mardin'deki HDP'lilerin yargılamalarında yer alan  “ML1Z0G7R1T (Malazgirt)”, “C1N9K1K8L (Çanakkale)”, “P1L5EV3NE8 (Plevne)”, “1KO3SOV0A8 (Kosava)”, “14F1E4T53İH53 (Fetih)” ve “1AN4K0AR2A (Ankara)” adlı gizli tanıkların ifadelerine bu iddianamede de yer verildi. Eşbaşkan Özaydın’ın ismine, iddianamenin başında kimlik bilgilerinin verilmesinden sonra ilk defa iddianamenin 27’nci sayfasında yer verilmesi dikkat çekti.

'DUYDUK' İDDİALARI

İddianamede, “14F1E4T53İH53 (Fetih)” ve “1AN4K0AR2A (Ankara)” adlı gizli tanıkların, “Nalan Özaydın'ın, Diren ve Roni Kod isimli örgüt mensupları ile Derik ilçesinde bir mezrada bulunan kuyu evinde buluştuklarını, kendisinin dışarıda beklediğini, içeride ne konuşulduğunu bilmediğini, ancak Diren Kod isimli örgüt mensubunun dışarı çıktıklarında artık Nalan'dan para istenmeyeceğini söylediğini ve Nalan Özaydın'ın kuyu evinden ayrıldığını, daha sonra Nalan isimli kişinin para konusunu Diyarbakır'daki KJA sorumluları ile görüştüğünü duyduk" şeklindeki iddialarına yer verildi.

'KADIN KOOPERATİFİ KURMAK' SUÇ!

Özaydın'ın partisi tarafından düzenlenen etkinliklere katılmasının da suçlama konusu yapıldığı iddianamede, kentte Özaydın’ın da aralarında olduğu bir grup kadının bir araya gelerek kurduğu Sarya Kadın Kooperatifi’nin çalışmaları da  suçlama konusu yapıldı. İddianamede, “Sarya Kadın Kooperatifi” ile ilgili 26 Haziran 2019’da bir haber ajansında çıkan haber metni dayanak yapılarak, “Haber metninde de belirtildiği üzere Mazıdağı Belediyesi'nce Sarya Kadın Kooperatiflerinin kurulduğu ve faaliyete geçtiğinden bahsedildiği” denildi. 

İddianamede, “Meclis, komün, ekonomi ve kooperatif” kavramları için “KCK yapılanmaları” tanımlaması yapıldı. Ayrıca, Sarya Kadın Kooperatifi üzerinden Özaydın hakkında, “Şüphelinin anılan örgütün yapılanmalarında biri olan KCK yapılanması içerinde bulunduğu ve bu yapılanma içerinde yer alan Kent meclisleri ve kooperatiflerin kurulması çalışmalarında yer aldığının anlaşıldığı” ifadeleri kullanıldı. 

İLK ÜRÜN YEŞİL FASULYE 

Eşbaşkan Özaydın ile birlikte 3 kadın, kentte 31 Mart yerel seçimleri sonrası bir araya gelerek, Sarya Kadın Kooperatifi kurmuştu. 30 dönümlük arazide faaliyete başlayan kooperatif, ilk ürün olarak yeşil fasulye ekmeye başlamıştı. Zamanla sayısı artan kadınlar, ilk ürünlerini toplayarak satışa sunmuş, kooperatif bünyesindeki faaliyetler başka köylerde de başlamıştı. Belediye Eşbaşkanı Özaydın'ın tutuklanmasının ardından ise, kooperatifin faaliyetleri durdurulmak zorunda kalmıştı. 

Kaynak :MA