Barış Anneleri ve KJA üyeleri, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün kadınlar için birinci talep olduğuna dikkat çekerek, İmralı'da uygulanan tecride karşı BM'yi göreve çağırdı. 

Türkiye'nin dört farklı kentinden Ankara'ya gelen Barış Anneleri ve KJA üyeleri, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağır tecrit koşullarına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) önünde planladıkları oturma eylemi, polisin engeli üzerine HDP Genel Merkezi önünde yaptı. 

'TECRİT SAVAŞ MEKANİĞİNİ CANLI TUTMAKTIR' 

Basın açıklamasını yapan KJA aktivisti Nur Aytemur, "Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'a uygulanan mutlak tecrit, bu kör savaşı ve darbe mekaniğini canlı tutmaktadır" diyerek Öcalan üzerindeki tecridin derhal kaldırılmasını istedi. 

POLİS AÇIKLAMAYA SALDIRDI 

Basın açıklaması devanın devam ettiği sıralarda üzerinde "Sayın Öcalan'ın çağrısına ses ver müzakereler başlasın" yazılı pankartı bahane gösteren polisler, pankartın kaldırılması için kitleye saldırdı. Polisin pankartı kaldırmasına tepki gösteren üyeler, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Biji Serok Apo" sloganını ile karşılık verdi. Kısa bir arbededen sonra basın açıklamasına devam edildi.

Türkiye ve Ortadoğu'nun 3'üncü dünya savaşı olarak adlandırılan bir süreçten geçtiğini belirten Aytemur, zulmün gündelik yaşam haline geldiğini söyledi. Öcalan'ın kanlı sürecin devam etmesini engellemek için Demokratik Ortadoğu ve Demokratik Cumhuriyet temelinde demokratik siyaset geliştirdiğini hatırlatan Aytemur, Öcalan'ın "öl ve öldür" felsefesine karşı "Yaşa ve yaşat" felsefesi geliştirdiğini vurguladı. 

Öcalan'ın 24 yıldır barışçıl ve demokratik çözüm yaklaşımı içerisinde olduğunu belirten Aytemur, "Ancak AKP hükümeti kalekolların yapımını hızlandırmış, Rojava'daki Kürt statüsüne karşıtlık geliştirmiş ve demokratik siyaset alanının bombalamıştır" dedi. 

'ÖCALAN EZİLEN HALKALRIN ÖNDERİDİR' 

Abdullah Öcalan'ın Kürt halkının ve ezilenlerin önderi olduğunu vurgulayan Aytemur, "Abdullah Öcalan şahsına dönük herhangi bir saldırın Ortadoğu ve Türkiye barışını dinamitlemektedir" diye konuştu. 

'İMRALI'DA GÜVENLİK YOK' 

Öcalan'ın İmralı'da güvenliğinin olmadığını hatırlatan Aytemur, Öcalan'ın güvenliğinin sağlanması gerektiğine vurguladı. Aytemur, "Abdullah Öcalan'ın demokratik çözüm için rolünü oynayacağı şartların oluşturulması gerekmektedir. Bunun için Sayın Öcalan'ın özgürlüğü biz kadınların birinci talebidir" diye konuştu.

'BM BİZİM MUHATABIMIZDIR'

Birleşmiş Milletlerin bu konuda kendi muhatapları olduğunu söyleyen Aytemur, CPT'nin İmralı tecridine karşı sorumluluğunu yerine getirmediğine vurgu yaptı. Aytemur ayrıca, İmralı'nın işkence sistemi olduğuna da dikkat çekerek, BM'ye çağrıda bulundu: "Bu temelde Birleşmiş Miletleri İmralı'da uygulanan mutlak tecritte karşı BM sözleşmelerinin ruhuna bağlı kalarak hareket etmesini talep ediyoruz." 

Kitle son olarak PKK lideri Abdullah Öcalan'ın güvenliğinin, özgürlüğünden geçtiğini ifade etti.