Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü Bursa, Malatya ve Urfa'nın ardından Maraş'ta da hayata geçirilen 'Kadınlara Özel Ulaşım Aracı' uygulamasına tepki gösterdi.

Güllü konuyla ilişkin, ''Belirlenen otobüse binmeyen kadın 'taciz istiyor' diye bir algıyla karşı karşıya kalacak. Bu konu tacizi arttıracak, cinsler arası ayrımcılığı körükleyecek” diye konuştu.

CNN Türk’ten Özgen Aydos'un haberine göre, Bursa ve Malatya’da hayata geçirilen ‘Kadınlara Özel Ulaşım Aracı’ uygulaması Maraş'ta da başlatıldı. Belediye iki otobüs hattının ‘kadınlara özel’ olacağını açıkladı, son sefer saatini de 19.00 olarak belirledi.

Bu uygulamaya tepki gösteren Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, ilgili belediyelere ulaştıklarını ve bu uygulamayı sorduklarını açıkladı.

İlgili belediyeleri Kamu Denetçiliği Kurumu'na şikayet ettiklerini ifade eden Güllü, bu uygulamanın Anayasa'ya, İstanbul Sözleşmesi ve Avrupa Yaşam Hakkı Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirtti.

Güllü şöyle konuştu:

Federasyon olarak Malatya, Bursa ve Şanlıurfa Belediye Başkanlıklarına yazı yazdık. Bu kararların nasıl alındığını sorduk.

Şanlıurfa Belediyesi, bizi aradı ve 'Bizde konuşuldu ama uygulamaya geçirilmedi. Zaten ulaşımda bunu hayata geçirmek zor' dedi. Bursa Belediyesi, 'Halkımızın yoğun isteği üzerine ulaşım birimimiz uygulamaya koydu' diye yanıt verdi. Malatya Belediyesi'nden ise cevap gelmedi.

Belirlenen otobüse binmeyen kadın 'taciz istiyor' diye bir algıyla karşı karşıya kalacak. Bu konu tacizi arttıracak, cinsler arası ayrımcılığı körükleyecek. Oysa bu uygulamayla, toplumu var eden cinslere eşit davranacağına hatta bunlardan kadın olanına pozitif ayrımcılık yaparak şartları eşitlik lehine kullanma adına Anayasa'nın 10. maddesi devre dışı bırakılıyor. Ayrıca belediyeler, meclislerinden karar almadıkça bu uygulamaları hayata geçiremezler. Bu durum Yerel Yönetim Yasası'na da aykırı. Dolayısıyla Kamu Denetçiliği Kurumu'nun bu uygulama hakkında vereceği karar sonrası yapılacak ve sorgulanacak çok iş var.

Kaynak: CNN Türk