Norveç’te saldırıya uğrayan El Nur İslami Merkezi Camisi, geçmiş olsun ziyaretine gelen Veliaht Prens Haakon’dan ‘kadınların dini gerekçelerle tokalaşmayı reddetmesi üzerine elinin havada kalması nedeniyle’ özür diledi.

Norveç’in Barum şehrinde saldırıya uğrayan El Nur İslam Merkezi Camisi, destek sunmaya gelen Veliaht Prens Haakon uzattığı eli kadınların sıkmaması nedeniyle zor durumda kaldı. El sıkışmayan üç kadın, prensi başlarını eğip ellerini yüreklerinin üzerine koyarak selamladı. El Nur İslam Merkezi Camisi Sözcüsü Waheed Ahmed, “Veliaht prensin kendisini böyle bir durumda bulmasını istemezdik, üç kadının el sıkışmayı reddedeceğini bilmiyorduk. O yüzden böyle bir şey olduğu için prensten özür diliyoruz” dedi.

‘EL SIKIŞMA AKLIMIZA GELMEDİ’

İslami merkez çalışanlarının kraliyet ziyareti öncesi olası tüm senaryoları değerlendirdiklerini söyleyen Waheed Ahmed şöyle devam etti:

“El sıkışma aklımıza gelmedi, o yüzden de tartışma konusu olmadı. Kadınların el sıkışmayacağını önceden bilseydik, veliaht prensi buna dair bilgilendirirdik. Ama biz de tümüyle habersizdik.”

10 Ağustos’taki saldırıda bir kişinin yaralandığı camiye kraliyet ziyaretinin havada kalan el görüntüleri kamuoyunda “Veliaht prense saygısızlık yapıldığı ve yakışıksız davranıldığı” şeklinde tepkileri beraberinde getirmişti.

Dagen gazetesinin genel yayın yönetmeni Vebjørn Selbekk attığı bir tweet’te şunları yazmıştı:

“Bir kadının o erkek olduğu için el sıkışmayı reddetmesi yüzünden Veliaht Prens Haakon’un ayakta eli havada bırakılmasının saygısızlık olduğuna inanıyorum. Müstakbel kral ve devlet başkanına saygı gösterilmesi gerekirdi.”

Haakon ise olay anında duruma hemen uyum sağlayıp kadınlara aynı jestle karşılık vermesi ve elini kalbine götürmesi nedeniyle övgü toplamıştı.

‘BU, UZUN ZAMANDIR SAHİP OLDUĞUM BİR DEĞER’

Haakon’la tokalaşmayı reddeden kadınlardan biri olan Zeliha Acar şunları söyledi:

“Doğru olduğunu hissettiğim şeyi yapmak zorundayım. Bu, uzun zamandır sahip olduğum bir değer. Veliaht prensle el sıkışsaydım uzun zamandır sarıldığım değerlerden birinden vazgeçmiş olurdum” dedi. ‘Bu kişisel bir mesele’ diyen Acar, sadece babası, kocası, oğlu ve erkek kardeşiyle el sıkıştığını belirtti.

Son dönemde İskandinavya’da Müslüman kadın ya da erkeklerin karşı cinsle dini gerekçelerle el sıkışmayı reddettiği çeşitli olaylar nedeniyle sıkça tartışmalar yaşandı. Geçen yıl başkent Oslo’da bir ilkokul, Müslüman erkek bir vekil öğretmenin sözleşmesini ‘kadınlarla el sıkışmayı reddettiği için’ uzatmamamıştı.

Kaynak: Sputnik