Caferağa Mahalle Evi’nin boşaltılacağına yönelik duyuru üzerine Caferağa Dayanışması’nın çağrısıyla Mahalleliler sabahı Mahalle Evi’nde karşıladı. Polis bugün gelmedi, mahalleliler buranın mevcut haliyle kalmasını istiyor.

Kadıköy, Caferağa’da mahalleliler Kadıköy Kaymakamlığı’nın boşaltılmasını istediği Mahalle Evi’nde bu sabah nöbetteydi.

Caferağa Dayanışması’nın bu sabah saat 10.00’a dek evi boşaltmaları için tebligat gelmesi üzerine yaptığı çağrı sonucu sabah saat 9.00 sularında Mahalle Evi önünde toplanma başladı.

Polis belirtilen saatte gelmezken, Caferağa Dayanışması polisin bugün gelmeyeceğini ancak ileri bir tarihte geleceğini söylediğini duyurdu.

Mahalle Evi çaylar eşliğinde etkinlikler sürüyor. Mahalleliler kamusal alana çevrilen binanın böyle kalmasını istiyor.

İLK SAHİPLER ‘BİLİNMİYOR’      

Gezi Direnişi’nden sonra oluşan park forumları mahalle dayanışmalarını oluştururken işgal evleri de bunun ardından geldi.

İstanbul’un ilk işgal evi Yeldeğirmeni’nde kuruldu. Ocak 2014’te de Caferağa Dayanışması mahallelerinde kullanılmayan binayı Mahalle Evi’ne dönüştürdü.

Caferağa Dayanışması Yüzleşme Atölyesi’nin açıklamasına göre binanın mülkiyet hakları 1938'de devlet tarafından Arap Ali olarak tabir edilen bir bürokrata tahsis edildi. Daha sonrasında da mülkiyet aile içerisinde kaldı.

2008'de vergi borcu yüzünden Vakıflar Genel Müdürlüğü binaya el koydu.

Atölye, binanın ilk sahiplerinin ise “bilinmediği” şöyle anlatıyor:

“Peki taş duvarlarıyla, cumbasıyla, duvarlarındaki kalemişi süslemeleriyle 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başında inşa edilmiş olduğunu bizlere anlatan Mahalle Evi binasının ilk sahipleri kimdi? Mahalle Evinin tarihinin bu kısmı, yakın tarihimizin pek çok noktası kadar karanlık.

“Fakat şuna kesin gözüyle bakılabilinir: Hacı Şükrü Sok no 24'teki cumbalı binanın ilk sahibi sürgünlerle, tehcirlerle yurtlarından, yuvalarından çıkarılmış, nüfus değişimiyle evlerini terk etmek durumunda bırakılmış, veya ayrımcı devlet politikaları sonucu aniden mal varlıklarını kayb etmiş olan

Ermeni, Rum, Yahudi ailelerinden birisine ait. Fakat bugün bu ailenin kimliğine, evin asli mülkiyetine dair en ufak bir bilgi kayıtlarda görünmüyor. Kayıtlarda görünmemesinin yanı sıra bu bilgi mahallelinin hafızasından da silinmiş. 1938'den önce bu evde kimin yaşadığını hatta birilerinin yaşadığını kimse ne biliyor ne hatırlıyor.”

Beyza Kural / Bianet