Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Caferağa Dayanışması, Irkçılığa ve Milliyetçileğe Dur De, AKA-DER, Yoğurtçu Kadın Forumu ve Lambdaistanbul LGBTİ Dayanışma Derneği üyelerinin oluşturduğu Irkçılığa Geçit Yok İnisiyatifi üyeleri sabah saatlerinde Kadıköy çarşı meydanında ırkçılık karşıtı stant açtı.

"Hocalı protestosu" adı altında her yıl Şubat ayında yapılan ırkçı gösterilerin bu yıl Kadıköy'e taşınmasına karşı imza toplayan inisiyatif üyelerinin standı, çevik kuvvet polisleri tarafından ablukaya alındı.

"Kadıköy'de PKK'lı istemiyoruz" şeklinde sloganlar atan ırkçı bir grup ise bölgede toplandı. Yaklaşık olarak 20 kişiden oluşan provakatif grup, ırkçılık karşıtı standa doğru yürüyüşe geçti. Aşırılık yanlısı grubun, “Kürtçü faşistlerce Ege Üniversitesi’nde ‘şehit edilen’ Fırat Çakıroğlu ölümsüzdür” yazılı pankart taşıması dikkat çekti.  

Irkçılık karşıtı inisiyatif üyeleri polis kuşatmasına alınırken, polisler daha sonra kalkan ve copları ile inisiyatif üyelerini Kalkedon Meydanı'ndan uzaklaştırdı.

Kadıköy çarşı meydanında yaşanan gerginlik ve saldırının ardından Bahariye Caddesi'nde bir araya gelen Irkçılığa Geçit Yok İnisiyatifi üyeleri, yaptıkları açıklamayla saldırıyı kınadı. İnisiyatif üyeleri, Kadıköy halkını ve duyarlı tüm kamuoyunu dayanışmaya çağırdı.

Öte yandan, 22 Şubat Pazar günü Kadıköy’de yapılacağı belirtilen mitingin düzenleyicilerinden Turancı Hareket Platformu’nun facebook’ta açtığı etkinlik sayfasında, mitinge katılım çağrısı yapılırken, duyuruda, “Hepimiz Türk’üz”, “Hepimiz Ermeni değil, Ne mutlu Türk’üz diyenleriz” ifadelerine yer verildi.

HOCALI BAHANESİYLE NEFRET SÖYLEMİ

Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan ve 1994’te son bulan Karabağ Savaşı yıllarında Karabağ’ın Hocalı kasabasında yaşananların yıldönümünü bahane eden provakatif gruplar, 22 Şubat Pazar günü Kadıköy’de “Ermeni terörüne lanet” mitingi düzenleneceğini duyurmuştu.

Konuya ilişkin olarak Kadıköy’de esnafa bir bildiri dağıtan aşırılık yanlısı gruplar, bildiride Pazar günü yapılacağı belirtilen yürüyüş için "gerekli tüm izinlerin alınmış" olduğunu iddia ederken, bu ifadenin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı. Demokrat Haber’in ulaştığı bilgiye göre, İstanbul ili sınırları içerisinde toplanma alanı, yürüyüş güzergâhı ve miting alanı belirlenmesine ilişkin başvuruları değerlendiren İstanbul Valiliği, 22 Şubat Pazar günü Kadıköy’de yapılacağı öne sürülen miting veya yürüyüşe ilişkin kendilerine herhangi bir müracaat veya izin başvurusu olmadığını belirtti.

Valilik kaynakları, Pazar günü Kadıköy’de yapılacağı öne sürülen miting veya yürüyüşe ilişkin izin alındığına dair iddiaları kesin bir dille yalanlarken, İnsan Hakları Derneği, önceki gün İstanbul Valiliği’ne resmen müracaat ederek, Hocalı bahanesiyle nefret söylemi üretilmesine ve düşmanlığı kışkırtıcı eylem hakkında önlem alınmasını talep etti.