Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “Barış İçin Akademisyenler”in yaptığı başvuruyla ilgili verdiği ifade özgürlüğü ihlali kararının ardından bir beraat kararı daha geldi. “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini imzaladığı için üniversiteden ihraç edilen ve hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açılan CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu beraat etti.

Kaboğlu verilen kararla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, barışı ve yaşam hakkını savunmak, düşünce özgürlüğü çerçevesinde yer aldığı halde, siyasal baskılar sonucu İstanbul Başsavcısı tarafından, tamamen hukuk dışı bir şekilde dava açıldığını savundu, milletvekili olduktan sonra da dava hakkında durma kararı verilmeyerek anayasanın ihlal edildiğini söyledi.

“Anayasa Mahkemesi’nin Barış Akademisyenleri hakkında gerçekleşen yargılamalara ilişkin 25/07/2019’da verdiği, Füsun Üstel ve diğerleri kararından tam 4 ay sonra 18. Ağır Ceza Mahkemesi hakkımda yürütülen davada; AYM’nin ihlal kararı doğrultusunda beraat kararı verdi” diyen Kaboğlu şu açıklamayı yaptı:

“Barış Akademisyenleri davalarında soruşturma aşamasından başlayan, yargılama ve mahkûmiyet kararlarıyla devam eden çoklu hak ihlalleri, Anayasa Mahkemesi’nin anılan kararında açıkça ortaya konulmuştur. AYM kararında da tespit edilen Anayasa aykırılıklarına benim davamla yeni bir halka eklendi. Bu davalarda, anayasal sorumluluklar çerçevesinde kullanılan düşünce ve ifade özgürlüğü ile insan haklarının sert çekirdeği ihlal edilerek yaptırıma tabi tutuldu. Anayasa madde 83 hükmü gereği durdurulması gereken yargılamanın devam edilmiş olması, Anayasa madde 11 ve 138’in de açıkça ihlalini oluşturmuştur. Yargının, siyasal demokratik muhaliflere karşı kullandığı bir silah izlenimi yaratan davalar dizisinde hukuk çağrısını güçlü bir şekilde yinelemeliyiz. Anayasa ve hukuk dışı bu dava sonuçlanmış olsa da Anayasadan ve yasalardan doğan haklarımı, hukuka inancım gereği aramaya devam edeceğim.”