Avukat Cihat Duman, Üsküdar’da AKP’li Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in yaptığı 'Kabe' maketini ziyarete giderken göz altına alındı.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nin bahçesine kurulan “Asr-ı Saadet Köyü” adlı dekorda Kabe, Hira Dağı, Hira Mağarası, Sevr Mağarası, Muallak Taşı, fil heykeli ve zemzem kuyusunun maketleri bulunuyor.

Avukat Cihat Duman bir hafta açık kalacak olan köydeki Kabe’yi, Umre kıyafetleriyle (ihram) ziyaret etmek istedi. Kültür Merkezi’ndeki güvenlik görevlisinin bu kıyafetle kendisini içeriye alamayacağını söylemesi üzerine polis arandı. Gözaltına alınan Cihat Duman görevli memura engel olmakla suçlandı.

Haluk Kalafat'ın Bianet'te yer alan habere göre Cihat Duman "Seyahat hakkını engelleyen, ayrımcılık ve nefret suçu işleyen bir tanesinin üzerinde özel güvenlik forması bulunan uzun boylu erkek şahıs ile takım elbiseli iki erkek şahıs olmak üzere toplamda üç erkek şahıstan" davacı ve şikayetçi oldu.

Duman ifadede tutanağında özel güvenlik elemanlarına kıyafetlerinin herhangi bir kanuna aykırı olmadığını, çıplak olmadığını, bayrak taşımadığını, ziyaretinin sadece nostaljik amaçlı olduğunu ve güvenlik görevlisinin yaptığı şeyin anayasaya aykırı olduğunu ifade etti.

Duman, polisi "giydiği kıyafet dolayısıyla ayrımcılığa tabi tutulduğu" için çağrılması talep ettiğini ancak kendisinin gözaltına alındığını belirtti.