Diyarbakır'da bir dönem JİTEM'in de merkezi olarak kullanılan eski cezaevinin restorasyon çalışmaları sırasında bahçede 6 insan kafatası ve kemikleri bulundu.

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi Saraykapı Semti'nde bulunan ve 1990'lı yılarda JİTEM merkezi, Jandarma Merkez Komutanlığı, Diyarbakır Kapalı Cezaevi ve Diyarbakır Adliye binasının bulunduğu alanda 6 insan kafatası ve kemikler bulundu.

Boşaldıktan sonra tarihi yapılar olduğu için restorasyon çalışmaları süren binaların bahçesinde restorasyon yapan arkeologlar, toprağa gömülü 6 kafatası ile kemik parçaları buldu.

Olay, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi ve polise bildirildi. Polis bölgeye güvenlik şeridi çekti. Olay yerine gelen Cumhuriyet Savcısı da ilk incelemenin ardından belirtilen kemiklerin DNA testi yapılması için İstanbul Adli Tıp merkezine gönderilmesini istedi.

“KAYIP YAKINLARININ BAŞVURUSU OLMUŞ”

Bulunan kemikler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Kemik sayılarının artacağını belirten savcı, olaya ilişkin gizlilik kararı alındığını söyledi.

Kemiklerin bulunması ardından bölgeye gelen İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, Raci Bilici ve kayıp yakını Naci Eren yetkililerle görüştü.

Anılan bölgenin Jitem'in infaz ve sorgu yeri olarak bilindiğini belirten Raci Bilici, söz konusu yerin açılması için kayıp kendilerine başvuru yapıldığını söyledi.

Kemiklerin bulunduğu yerin normal mezar olmadığını belirten Bilici, "Toplu mezar olmasaydı normal usulüne göre açma işlemi yapacaklarını söylediler. Ama rastgele atılan cesetlerdir. Bu da artık ölüm şekli, nasıl infaz edilmiş, hangi döneme aittir, biz bunun peşini bırakmayacağız" dedi.

Bilici, daha ayrıntılı araştırma ve kazı yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuracaklarını söyledi.