Ankara JİTEM Davası’nın 18’inci duruşması Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya aralarında Mehmet Ağar'ın da olduğu sanıklardan hiçbiri katılmazken, dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Fevzi Türkeri ile Nur İnuğur tanık olarak dinlendi. Mahkeme SEGBİS sistemindeki aksaklıklardan dolayı Emin Demirel dinleyemezken, Alper Tekdemir ve Şevket Öztürk adlı tanıkların yüzleştirilmesi de yapılamadı. Yine tanık olarak dinlenmesi beklenene dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ile dönemin Kültür Bakanı Fikri Sağlar da katılım göstermediğinden dinlenemediler.

ÇİLLERLER TANIKLIK YAPMAK İSTEMİYOR

dihaber'de yer alan habere göre, davanın geçen celsesinde müşteki avukatların dönemin Başbakanı Tansu Çiler ile eşi Özer Uçar Çiller’in dinlenmesi talebini ise, Çiller ailesinin avukatının gönderdiği dilekçe ile yerine getirilemedi. Çillerlerin aile avukatı dilekçesinde, müvekkillerinin hayatlarının hiçbir döneminde konu geçen şahısları tanımadığını davayla ilgili olaylarla ilişkinin olmadığını, döneminde Çiller'in başbakan olmasının kendisi ve eşinin tek başına şahit olmasını gerektirmediği öne sürdü. Çiller'in tanık olarak dinlenmesi de “Abesle iştigal” olarak değerlendirilen dilekçede, müşteki avukatlarının hangi konu ile ilgili soru sorulmasının önceden bildirilmesi talep edildi.

Müşteki avukatları da asıl abesle iştigal olanın Çiller'in avukatının beyanlarını olduğunu ifade etti. Avukatlar, böyle bir usulün olmadığını vurguladı.

ÖZEL KUVVETLER KOMUTANI KABUL ETMEDİ 

Ardından dönemin Özel Kuvvetler Komutanı Fevzi Türkeri dinlendi. Türkeri, bahsedilen cinayetlerden haber olmadığını, komutanlığı 95-96 döneminde yaptığını, öldürülen 17 kişiyi tanımadığını ve olaylarla ilgisinin olmadığını söyledi. Dava dosyasında Türkeri’nin öldürülenler hakkında bilgisi olduğu sorulması üzerine de, “Bunlar spekülasyon, Özel Kuvvetlerin bu işlerle ilgisi yok” diye savunma yaptı. 

Ardından İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde SEGBİS yoluyla tanık Nur İnuğur dinlendi. Nur İnuğur, öldürülen Tarık Ümit ile 4 yıllık aralıklı bir ilişki yaşadığını, zaman zaman evinde kaldığını, Ümit’in ortadan kaybolmasından 6-7 ay kadar önce de kendisiyle görüşmediğini ifade etti.

İNUĞUR’DAN ÇELİŞKİLİ İFADELER

Müşteki avukatların, İnuğur’a “Tarık Ümit ile bir ticari ilişkiniz var mıydı?” sorusu üzerine İnuğur “yok” diye cevap verdi. Bunun üzerine müşteki avukatları İnuğur’a Tarık Ümit ile Kıbrıs’taki First Merchant Bank’ın yönetim kurulunda olduğunu hatırlatması üzerine İnuğur, “Ticari ilişki olarak bakmıyorum. Tarık dışarıdan kimseyi almak istemediği için benim bir hisse satın almamı istedi. Sadece kuruluşunda imzaladım. Yönetim kurulu üyesi olduğumu dahi bilmiyorum” iddialarında bulundu.

Avukatların yine dosyada gizli tanık beyanlarında Tarık Ümit’in bir şahsı işkence yapmak için evine götürdüğü ve evde Nur isminde bir kadının olduğunun hatırlatması üzerine İnuğur, "böyle bir şey olmadı" diye cevapladı.

'SİVİL KİŞİLERE İFADE VERDİM'

Avukatların bahsi geçen bankanın susurluk çetesine 400 milyon dolar para aktarması nedeniyle ABD tarafından yapılan bir soruşturma kapsamında 2004 yılında kapatıldığını hatırlatarak, İniğur’a ortağı olduğu banka hakkında bilgi sahibi olmasını gerektiğini söyledi. İnuğur, bilgisi olmadığın tekrarladı. 

Tarık Ümit’in ortadan kaybolması sonrasında "Ahmet Astsubay" diye anılan sivil bir kişinin kendisini çağırarak ifade aldığını belirten İnuğur, daha sonra Maslak’taki Ordu Komutanlığı'na da giderek birkaç sivile ifade verdiğini aktardı.

‘SEGBİS SİSTEMİ İLE TANIK DİNLEMEK DAVAYA FAYDA SAĞLAMAZ’

Ardından müşteki avukatlarından Ruşen Ali Nergis söz aldı. Nergis, İnuğur’a hitaben, “17 insan öldürüldü, bunların aileleri var. Dosyaya daha çok delil gelecek, yalan söylemeniz halinde yargılanacaksınız. Çok şey biliyor fakat anlatmıyorsunuz” diye konuştu. 

Nergis, mahkeme heyetine İnuğur’un SEGBİS yoluyla dinlenmesinin dava açısından bir yarar getirmediğini, yüz yüze dinlenmesi halinde belki de İnuğur’un bildiklerin söyleyeceklerini ifade etti. 

Nergis, aynı zamanda, yüzleştirmenin de SEGBİS yoluyla olamayacağını doğru olanın tanıkların duruşma salonunda hazır bekletilmesi olduğunu söyledi. Sanık avukatları da müşteki avukatların bu görüşüne katıldı.

Müşteki avukatları, Tansu Çiller ve eşi ile diğer tanıkların mahkeme huzurunda dinlenmesini talep etti. Avukatlar, Maslak Ordu Komutanlığı'nda İnuğur’un ifadesinin alınıp alınmadığı, alındıysa tüm tutanaklar ile birlikte komuta kademesindeki isimlerin bildirilmesini ve “Emek” ve “Ayışığı” rumuzlu gizli tanıkların dinlenmesini talep etti.

ÇİLLERLERİN DİNLENMESİNE KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, Tansu Çiller ve eşinin avukatının dilekçesini reddederek, Çiller ailesinin SEGBİS yoluyla duruşmaya katılmaları, yine diğer tanıların dinlenmesi için tekrar bir çağrı yazısının yazılmasına karar verdi. 

Mahkeme heyeti, Maslak Ordu Komutanlığında İnuğur’un sorgulanmasının yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa sorgu tutanaklarının gönderilmesi ile komuta kademesindeki kişilerin açık isim ve adreslerinin öğrenilmesi amacıyla Genel Kurmay Başkanlığına yazı yazılmasa karar verdi. Ayrıca mahkeme “Emek” ve “Ayışığı” rumuzlu gizli tanıkların dinlenmesi talebinin tüm tanıklar dinlendikten sonra düşünülmesine karar verdi.

Dava 15 Eylül’le ertelendi.