Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu, Fukuşima Daiçi nükleer santralindeki nükleer sızıntının tehlike derecesini geçici olarak en üst seviyeye çıkardı.

Kurumdan yapılan açıklamada, felaket düzeyinin, Çernobil felaketiyle aynı seviye olan Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 7'ye yükseldiği belirtildi. Radyasyon sızıntısının Fukuşima'daki kazanın başından bu yana Çernobil'de 1986'da ölçülenin sadece yüzde 10'u olduğu iddia edilirken, Fukuşima Daiçi nükleer santralinden insan sağlığını ve çevreyi etkileyen radyoaktif maddelerin hala sızmaya devam ettiği kaydedildi. 

Çevrede yapılan iyot ve sezyum ölçümlerine dayanılarak bu kararın verildiğini belirten kurum, durumun izlenmeye devam edeceğini ve bu seviyenin “geçici” olduğunu vurguladı. Kurum, felaket düzeyini en üst seviyeye çıkarma konusundaki nihai kararın uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından daha sonra verilebileceğini açıkladı. 

ARTÇI DEPREMLER BİTMEK BİLMİYOR
Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 77 kilometre doğusunda, 6,4 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Japon Meteoroloji Ajansı yaptığı açıklamada, depremin 35 milyon kişinin yaşadığı ve bir megapol olan Tokyo'da da hissedildiğini, binaların sallandığını belirtti. Medya organları ise tsunami alarmı verilmediğini, herhangi bir can ve mal kaybı haberinin kendilerine ulaşmadığını kaydetti. 

Amerikan Jeofizik Enstitüsü'nden (USGS) yapılan açıklamada, denizin 13 kilometre altında meydana gelen depremin merkez üssünün Pasifik Okyanusu'nda olduğu belirtildi. NHK televizyon kanalının sorularını yanıtlayan bir deprem uzmanı, son depremin, 11 Martta, 27 binden fazla kişinin ölmesine veya kaybolmasına yol açan ve ülkenin kuzeydoğusunu vuran 9 şiddetindeki depremin artçısı olduğunu belirtti. 

İKİ NÜKLEER SANTRAL DAHA BOŞALTILIYOR
Bu arada son depremin ardından bölgedeki iki nükleer enerji santralinde görevli işçi ve mühendislerin tahliye edilmesi talimatı verildi. Tokyo Elektrik Enerji Şirketi (TEPCO) yeni depremin ardından, nükleer krizin yaşandığı Fukuşima Daiçi ile Fukuşima Daini nükleer enerji santrallerindeki işçi ve mühendislerin tahliye edilmesi talimatını verdi. TEPCO sözcüsü, şirketin iki nükleer enerji santralinin durumunu kontrol ettiğini, ancak detayların henüz açıklık kazanmadığını söyledi. 

Japonya Meteoroloji Ajansı'ndan yapılan açıklamada, çalışmaz durumdaki Fukuşima Daiçi nükleer enerji santralinin yakınında meydana gelen depremin 180 kilometre uzaktaki Tokyo'dan da hissedildiğini duyurdu. Japonya'daki 11 Mart'taki depremin ardından 400'den fazla artçı sarsıntının kaydedildiği bildirilen açıklamada, son depremin, son iki günde meydana gelen üçüncü deprem olduğu ifade edildi. 

Japon Atomik Enerji Şirketi'nden yapılan açıklamada da Fukuşima Daini nükleer enerji santralinde de depremin ardından düzensizlikler yaşandığı belirtildi. Fukuşima'daki iki nükleer enerji santralinde yüzlerce işçi ve mühendis çalışıyordu.

Radikal