Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu bulunan Jandarma görevlilerinin iddianamesi ile birleştirilen kamu görevlilerinin yargılandığı ana dava başladı.

Cansu Pişkin’in Evrensel’deki haberine göre, Dosyaların birleştirilmesi ile sanık sayısının 86’ya yükseldiği davanın bugünkü duruşmasında, Dink’in öldürülmesinden sorumlu olan jandarma görevlileri hakkında hazırlanan iddianame okundu.

Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz yargılanan jandarma görevlileri ile kamu görevlileri katıldı. Duruşmayı, HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan ve Hrant'ın Arkadaşları’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

‘MESLEĞİ ELİNDEN ALINMIŞ BİR TÜRK GENERALİYİM’

14. Ağır Ceza Mahkemesi Ali İhsan Horasan’ın yıllık izinde olması sebebiyle duruşmayı, mahkeme heyetinin kıdemli üyesi Arif Atanıan yönetti. Duruşmada, jandarma iddianamesin kabul edilmesiyle dosyaya eklenen sanıkların kimlik tespiti ise tamamlandı.

Duruşmada, tutuklu sanıklar eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstanbul İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile ana davayla birleştirilen üçüncü iddianamenin tutuklu sanıkları eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, eski Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız ve gazeteci Ercan Gün'ün aralarında bulunduğu toplam 28 tutuklu sanık hazır bulundu.

MİT TIR'ları davasında da tutuklu bulunan eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ile İstanbul Jandarma İstihbarat görevlisi Yüzbaşı Muharrem Demirkale duruşmaya SEGBİS ile katıldı. Tutuklu sanıklardan eski Tuğgeneral Hamza Celepoğlu kimlik sorgusu sırasında mesleği sorulduğunda, "Üniforması ve mesleği elinden alınmış bir Türk generaliyim" dedi. Aylık geliri sorulunca da Celepoğlu, "Haketmeme rağmen aylık gelirim yok" dedi.

KİMLİK TESPİTLERİ TAMAMLANDI

Öte yandan eski iddianamenin tutuksuz sanıkları eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve yardımcı istihbarat elemanı Erhan Tuncel de duruşmada hazır bulundu. Duruşmada sanıkların kimlik tespitleri tamamlandıktan sonra öğle arası verildi. Öğleden sonraki oturumda üçüncü iddianamenin okunması bekleniyor.

‘DAVA YENİDEN BAŞLIYOR’

Hrant’ın Arkadaşları duruşma öncesi adliye önünde açıklama yaptı. Hrant'ın Arkadaşları’ndan Bülent Aydın’ın yaptığı açıklamada, Dink davasının bundan tam 10 yıl önce başladığı hatırlatılarak gerçek sorumluların hala hakim karşısına çıkarılmadığı vurgulandı.

Aydın, “2 Temmuz 2007’de yani bundan 10 yıl önce bu dava başladı. Hala bu cinayetin gerçek sorumluları hakim karşısına çıkarılmış değil, yargılanmış değil. Dava bir anlamda yeniden başlıyor. Adalet talebi devam ediyor. Tüm Türkiye'de adalet talebinin yükseldiği zamanlardayız. Biz bugüne kadar adalet nöbetinde tekrarladığımız gibi bu cinayetin tüm ortakları hakim karşısına çıkarılana, sorumlu kamu görevlileri yargılanana kadar bu davanın takipçisiyiz. O nedenle bir kez daha diyoruz ki biz bitti demeden bu dava bitmez” diye konuştu.