Cem Vakfı Başkanı ve Akil İnsanlardan İzzettin Doğan canlı yayında Gülen Cemaati'yle yapacakları bir projeyi açıkladı.

Alevilerin bulunduğu Cem Vakfı Başkanı Prof Dr. İzzettin Doğan'dan çarpıcı açıklamalar. Doğan Fethullah Gülen ile görüştüğünü, cem evi ve camilerin yanyana bulunmasıyla ilgili öneri geldiğini açıkladı.

TRT Haber'de Ahmet Böken'in sorularını yanıtlayan Doğan Fethullah Gülen'in kendisinden cemevlerini camilerin yanına yapmasını istediğini açıklayarak sözlerini şöyle söyledi:

"Sayın Fethullah Gülen'in bana ricasını ilettiler. Hocaefendi'nin isteği bir cami ve cemevinin aynı bahçe içerisinde yer alması talebinde bulundu."

Doğan, Fethullah Gülen'in talebini şu şekilde yanıtlamış: "Ben de 'Teredddütsüz olabilir' dedim. Ama camiler sadece namaz kılmaktan çıkmalı dedim. Mesela cami ile cemevi arasına bir aşevi yapılabilir. Cemevinin böyle bir fonksiyonu var."

Doğan "Cami ve cemevi siyasetin içerisine sokuldu mu zarar görür. Sünni olmaktan başka, Alevi olmaktan başka bir vasfı bulunmayanlar siyasette bu kimlikleri kullanıyorlar" dedi.

Doğan, "Devlet her yurttaştan eşit olarak vergisini alıyor fakat eşit olarak ibadet hakkı getirmiyor. Diyanet'in bütçesini Alevi vatandaşlar da karşılıyor ancak Cemevleri Diyanet tarafından tanınmıyor" dedi.

ALEVİLER İSLAM'IN SANCAKTARLIĞINI YAPTI

İzzettin Doğan, tarihte Anadolu'da çok sayıda Alevi dedesinin İslamiyetin sancaktarlığını yaptığını anlattı.

Doğan, ''Osmanlı ordusunun sancaktarı zülfikar taşıyorlar yani sipahi ocağının bayraklarının üzerinde Hz. Ali'nin olduğu kabul edilen çift ağızlı zülfikar vardır. Bu, devletin doğrudan doğruya kendi omurgasını oluşturan yeniçeri dediğimiz bu ocakların hemen hemen tümünün ortak yanı, Hz. Ali ve onun evlatlarını yansıtan marşlarla başlayıp bitirirler. Hasan Dede diye bilinen bir zat vardır. Bunlar İslamın bayraktarlığını yapmış insanlardır. Ve bunlara Alevi diyoruz. Peki nasıl diyeceğiz Alevilik İslam dışıdır. Alevilik aslında İslamın kılıcı rolünü oynayan. Türk kavimleri ile birlikte oynayan Alevilik dediğimiz İslami anlayıştır, İslami yorumdur'' diye konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Cem Vakfı Genel Başkanı Doğan, çözüm sürecine de değindi. Doğan, ''Sürecin çok iyi gittiğini söyleyebilirim. Yani şunu görüyorsunuz halkla yüz yüze geldiğinizde halk size inanıyorsa hiçbir sorun çıkmıyor, hayır. Siyaset eğer vatandaşı tahrik etmiyorsa, yanlış bilgilendirmiyorsa ve çatışmalarından medet ummuyorsa vatandaş akıllı, bizim zannettiğimizden daha akıllı" dedi. (gazeteguncel.com)