Dünyanın en iyi plajları arasında sayılan İztuzu kumsalı aynı zamanda caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı. 1988 yılında otel yapılmak istenen plaj, çevrecilerin girişimleriyle Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildi.

Bir süre özel sektör tarafından işletilen plaj, 2014 yılına kadar o dönem belde belediyesi olan Dalyan Belediyesi’ne devredildi. Aynı yıl Başbakanlık kararıyla Türkiye Çevre Koruma Vakfı ve Muğla Valiliği’ne bağlı olan Muğla Hizmet Vakfı’nın yüzde 50’şer ortaklıkla kurduğu Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV), işletmelerin yönetimini aldı. MUÇEV ise, ihaleyle plajın işletmesini özel girişimci olan DALÇEV’e verdi.

CHP’li Ortaca Belediyesi bu karara karşı dava açtı. Muğla 2’nci İdare Mahkemesi, plajın kiralanması işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Kararın ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı,  İztuzu Plajı’nın işletmesini, İztuzu Plajı’nın işletmesini, imzalanan protokol ile 2015 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne verdi.

2019 yerel seçimlerinde belediyeyi Cumhur ittifakının kazanması neticesinde  Ortaca belediyesine devredilmesi gereken İztuzu Plajı, 13 Nisan’da Muğla Çevre Vakfı( MUÇEV) yönetimine devredildi. Cumhur ittifakı adayı olan ve belediye başkanı seçilen MHP’li Alim Uzundemir’in girişimleri sonrasında  plajın işletmesi geçmiş olduğumuz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan görüşmeler sonrasında Ortaca Belediyesine devredildi.

Konuyla ilgili bilgi veren Ortaca Belediye Başkanı MHP’li Uzundemir, “17 Ağustos Cumartesi günü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığımız görüşmede, seçim sürecinde İztuzu Plajı’nı Ortaca halkına kazandıracağımıza söz verdiğimizi, bu konuda hem milletvekillerinin hem de bölgeye gelen bakanlarımızın da söz verdiğini iletmiştim. Kendisi de konu hakkında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u arayarak, verilen sözün yerine getirilmesini, bu hafta içerisinde plajın Ortaca Belediyesi’ne devri ile ilgili işlemlerin başlatılmasının talimatını verdi. Bu görüşmeler sonucu, MUÇEV ile yaptığımız protokolle, İztuzu Plajı’nın karadan gidilen bölümünde bulunan otopark ve büfelerin işletme hakkınının 5 yıl süreyle Ortaca Belediyesi’ne devrini sağladık. Ortaca halkına verdiğimiz sözü tutmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.