İzmir'de Konak eski Sümerbank önünde, İHD, ÇHD, TİHV, TAYD-DER, YAK-DER, Mazlum-Der ve Ege 78’liler Derneği İzmir Şubeleri tarafından açlık grevleri için yürüyüş ve oturma eylemi yapıldı.

Eylemde, “51. Gün… Açlık İçinde Ölümleri Sessizce İzleyemeyiz”, “Cezaevlerindeki Açlık Grevi 51. Gününde. Ölümleri Durduralım” yazan pankartlar açılırken, “Tecrit kalksın, müzakere başlasın” sloganları atıldı.

Toplanan eylemciler adına basın açıklamasını Coşkun Üsterci yaptı. Üsterci, Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle geçmiş dönemlerde de açlık grevlerinin yapıldığını söyleyerek, PKK'li tutukluların 51 gündür sürdürdükleri süresiz-dönüşümsüz açlık grevinin kritik aşamaya ulaştığına dikkat çekti.

Üsterci, “Geliyorum diyen ölümler karşısında devletin ve kamuoyunun gözünü, kulağını, ağzını kapatarak üç maymunu oynaması hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘açlık grevi falan yok’ şeklindeki sözlerini hatırlatan Üsterci, bu ifadenin en hafif tabirle ‘vicdansızlık’ olduğunu vurguladı.

İnsan hakları örgütleri olarak önceliklerinin ‘insan hayatı’ olduğunu belirten Üsterci, tüm kesimleri açlık grevlerine karşı duyarlı olmaya çağırdı. Açıklama sloganlarla sona erdi.