İzmir’de, yarın düzenlenmesi planlanan Newroz mitingi öncesi sosyal medyada “mitingi basalım” çağrısı yaptıkları iddia edilen kişilere yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda, sosyal medyada insanları mitingi basmaya davet ettikleri iddiasıyla 8 kişi gözaltına alındı.

Binlerce kişinin davet edildiği sayfalar hazırlayıp profillerine, “Cumhuriyetin kalesi İzmir’den teröre mesaj! O miting yapılmayacak. O mitingi onların başlarına yıkalım” yazıp provokatif söylemlerle halk kışkırtmaya çalıştıkları belirtilen 8 kişi, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı.

2009 yılında Üçyol’da DTP konvoyu geçerken yapılan olayların bir benzerinin oluşturulmaya çalışıldığı çağrılarla ilgili 8 kişi hakkında “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçundan işlem yapılacağı öğrenildi.

MAÇIN GÜNÜNÜN DEĞİŞMESİ PROVOKASYON İÇİN BAHANE OLMUŞTU

İzmir’de, geçen hafta, BDP’nin yurt genelinde yapacağı mitingler göz önünde tutularak Göztepe-Karşıyaka futbol maçı pazartesi gününe alındı. Tarih değişikliğine, iki takımın taraftarı da büyük tepki gösterip sosyal paylaşım sitelerinde provokatif söylemlerde bulundu. Bazı taraftarlar, Newroz mitingine izin vermeyeceklerini, gerekirse birlik olup mitingi basacaklarını iddiasında bulundu. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım’ın müdahalesiyle maçın yeniden planlandığı gün olan 17 Mart’ta oynanmasına karar verildi.

Taraftarlar rahatlasa da sosyal paylaşım sitelerinde kurulan gruplarla, Newroz mitingine yönelik provokatif söylemler devam etti. “O mitingi onların başlarına yıkalım”, “Cumhuriyetin kalesi İzmir’den teröre mesaj, o miting yapılmayacak” başlıklarıyla oluşturulan gruplarla 25 binin üzerinde kişi BDP mitingini basmaya davet edildi. Yüzlerce kişi bu gruplarda nefret ve şiddet söylemleri içeren iletileri paylaştı.