EDP İzmir İl Başkanı Avukat Arif Ali Cangı, İzmir'deki toplu ulaşım tarifesine göre 1 kişinin aylık ulaşım harcamasının 105 lira olduğunu, bu koşullarda dar gelirlilerin İzmir'de yaşama şansının bulunmadığını söyledi.

 

Toplu ulaşıma yapılan yüzde 6 ile 13 arasındaki zammın iptali davasında İzmir 1. İdare Mahkemesinin oy çokluğu ile davayı reddettiğini hatırlatan Cangı, kararın davacılar tarafından temyiz edildiğini ifade etti.

 

Cangı, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren toplu ulaşım tarifesine ilişkin mahkeme kararının İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmirlilere olan borcunu ortadan kaldırmadığını belirtti.

 

İzmir'deki toplu ulaşım bedelinin tüm İzmirlileri ilgilendirdiğini, ulaşımın dar gelirli aile bütçelerinde önemli bir kalem oluşturduğunu kaydeden Arif Ali Cangı, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

 

"İzmir'de şu andaki tarifeye göre, bir kişinin ayda yapacağı en az ulaşım harcaması 105 liradır. Bu da asgari ücretin yaklaşık altıda birine denk gelmektedir. Kalan parayla beslenme, barınma, eğitim giderleri nasıl karşılanacaktır? Bu koşullarda dar gelirlilerin İzmir'de yaşama şansı yoktur. Son mahkeme kararının Danıştayca bozulmasını bekliyoruz. 2012 yaklaşırken, İzmir Büyükşehir Belediyesi su ve diğer hizmetler gibi toplu ulaşıma da yeniden zam yapmaya kalkacaktır. Şimdiden İzmirlileri buna itiraz etmeye çağırıyoruz.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesine de yeniden çağrıda bulunuyoruz; Oy çokluğuyla verilen, henüz kesinleşmeyen karardan cesaret almayın, yeniden zam yapmaya kalkmayın. Önce iki ayrı mahkeme kararını uygulamamakla İzmirlilere haksızlık ediyor, suç işliyorsunuz. Mahkeme kararlarını derhal uygulayın. 1 Haziran 2009'dan 1 Aralık 2010 tarihine kadar İzmirlilerden aldığınız fazla ulaşım bedellerini iade edin."