Demokrat Haber / Berkcan Zengin

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısı ile bir araya gelen yurttaşlar, Soma Katliamı'nın 5. yıldönümünde b,r anma gerçekleştirdi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen anmaya çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Anmaya gelen yüzlerce kişi Soma Katliamı'nı anmak, unutmamak ve unutturmamak için basın açıklaması gerçekleştirdi.

”Kaza değil katliam, Soma unutmadık, unutturmayacağız! ” pankartının arkasında toplanan yurttaşlar, ”Soma için adalet, herkes için adalet”, "Güvenceli çalışma güvenceli iş", "Soma, Torunlar, Ermenek kaza değil cinayet", "Kaza değil katliam sorumlular hesap versin!" yazılı dövizler taşıyarak sık sık ”301'i unutma unutturma”, "Soma'nın hesabı sorulacak" sloganları attı.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Lütfi Çamlı okudu. Soma'da yaşanan maden faciasının ülkeyi yönetenlerin eseri olduğunu belirten Çamlı, "İşçinin emeğinin olduğu kadar yaşamının da ucuz olduğu bu düzende, insanlık bir kez daha göçük altında kalmış oldu. Bu göçük ülkeyi yönetenlerin eseri olan hukuki bir göçüktür, politik bir göçüktür, ekonomik bir göçüktür, ahlaki bir göçüktür" dedi.

'DAHA FAZLA KAR, DAHA FAZLA KAN'

Düzenin daha fazla kar için daha fazla kan dökülmesinin meşru görüldüğünü değinen Çamlı, " Soma katliamının ardından "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" diyenler, hiçbir şeyi değiştirmemiş ve her şey eskisi gibi devam etmiştir. Soma katliamından bugüne en az 28 Soma katliamı kadar işçinin yaşamını yitirmesi kaza değil, tesadüf değil, hata değil, ülkeyi yönetenlerin kasıtlı bir tercihidir. Bu düzen daha fazla kar için daha fazla kan dökülmesini meşru gören bir düzendir. İşçi sağlığı iş güvenliği yasasının, iş sağlığı ve güvenliği olarak değiştirilmesi iktidar için işin ve patronların güvenliğinin işçinin yaşamından daha öncelikli olduğunu göstermektedir'' diye devam etti.

'ADALET DE GÖÇÜK ALTINDA KALDI!'

Maden patronu Can Gürkan'ın her işçi için yaklaşık 5 gün hapis cezası aldığına vurgu yapan Çamlı, "Madenin patronu Can Gürkan geçtiğimiz ay tahliye oldu. Böylece 301 maden işçisi arkadaşımızın ardından adalet de göçük altında kaldı" dedi.

'GÜZEL GÜNLERİ ELBET GÖRECEĞİZ!'

Soma maden faciasında 301 işçinin göz göre göre gerçekleşen katliam sonucu hayatını kaybettiğine dikkat çeken Çamlı, "Karşımızda insan hayatıma karşı büyük bir tehdit haline gelmiş; hukuki, politik, ekonomik ve ahlaki olarak göçmüş bir düzen vardır. Soma katliamını unutmamak, unutturmamak hepimizin görevidir. Soma'nın hesabını er yada geç soracağız. Bu ülkede çalışırken ölmeyeceğimiz, insanca çalışacağımız, insanca yaşayacağımız güzel günleri elbette göreceğiz" diyerek açıklamasını tamamladı.