Dünyanın bir çok kentiyle aynı anda İstanbul ve İzmir'de de eylem yapan insan hakları savunucuları, ülkelerin sınırlarını mültecilere açmasını istedi.

Mülteci Der, Halkların Köprüsü Derneği, Dur De Girişimi, İnsan Hakları Derneği, TİHV ve Mazlum Der gibi mülteciler ve insan hakları alanında çalışma yapan kurumların çağrısıyla, mültecilerin yaşadığı İzmir'deki Basmane semtinde bir araya gelen eylemciler, 'Mülteciler Hoş geldiniz, Sınırları açın' yazılı pankartla mültecilerin yaşadığı Oteller Sokağı’na yürüdü.

Açıklamaya Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği üyeleri de katılırken, aralarında Kürtçe ve Arapça'nın olduğu farklı dillerde dövizler taşındı.

Burada kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Mülteci Der üyesi İrem Somer, mültecilerin yaşadığı dramın uluslararası boyutta olduğuna dikkat çekerek, "Ancak dünya halklarının dayanışması ve ortak mücadelesiyle çözülebilir. Bu doğrultuda, bir süredir Türkiye’de, mülteciler konusunda bir hassasiyet olduğu görülmekte, fakat bu yetmez, politik sorumluluk alarak mültecilerle dayanışma çabalarımızı güçlendirmeli ve bu hareketi genişletmeliyiz" dedi.

Herhangi bir belgeye gerek olmaksızın savaşlardan kaçan herkese sınırların açılması gerektiğini dile getiren Somer şunları söyledi: "Mültecilerin sınırda maruz kaldığı şiddet olaylarına, insanlık onuruna saldırı noktasına varan işlemlere derhal son verilmesi, uluslararası hukuka uygun bir şekilde tüm haklara sahip olmaları ve insanca bir yaşam sürdürebilmeleri için mücadele etmek zorundayız."

Açıklama daha sonra Arapça ve Kürtçe okunarak eylem tamamlandı. Eylem ve basın açıklamasını yöredeki mülteciler de yakından takip etti. (Evrensel)