Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) İstanbul’da seçimi iptal etmesine tepki gösteren İzmir Barosu, seçimlerin yenileneceği 23 Haziran tarihine kadar her cuma dayanışma nöbeti tutacak. Demokrasi nöbeti bundan sonra her hafta cuma günleri saat 18.30-19.30 arasında Konak’ta farklı sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle devam edecek.

Eski Sümerbank önündeki nöbete DİSK, Tabip Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, siyasi partilerin temsilcileri, birçok sendika ve sivil toplum kuruluşu yönetici ve temsilcileri ile İzmirli yurttaşlar destek verdi. Basın açıklamasını Emek ve Demokrasi Güçleri adına DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu.

Yüksek Seçim Kurulu’nun 6 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin yenilenmesine karar verdiğini hatırlatan Sarı, ‘"Evrensel hukuku ve halkın iradesini ayaklar altına alan bu karar, demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir. YSK, kendi belirlediği sandık kurullarının kanunsuz olduğunu ileri sürerek halkın iradesine karşı darbe yapmıştır. Seçim kurullarının oluşumunda bir hata varsa sorumlusu YSK’dır. YSK üyeleri seçimlerle ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyerek suç işlemişlerdir. Eğer sandık kurulları yasalara, kurallara uygun oluşturulmamış ise Anayasa Referandumu, Cumhurbaşkanlığı, Milletvekili Seçimleri seçimleri de aynı ölçütle yenilenmelidir’’ dedi.

‘BU KARAR ÜLKEMİZDE YARGININ TALİMATLA ÇALIŞAN BİR YAPI OLDUĞUNU GÖSTERİYOR’

YSK’nın kendi meşruiyetini ortadan kaldırdığını ifade eden Sarı, “Bu karar ülkemizde yargı bağımsızlığının ortadan kalktığını ve yargının siyasi iktidar tarafından bir araç olarak kullanıldığını, talimatla çalışan bir yapı haline geldiğini bir kez daha göstermiştir. Ülkeyi yönetenler tarafından oluşturulan yönetimde meşruiyet krizi ülkede devam eden ekonomik krizi de ciddi ölçüde derinleştirmektedir.Ekonomik kriz, siyasi iktidarın yanlış ekonomik politikaları sonucu, 2018 ortasından itibaren enflasyonda, faizlerde ve döviz kurunda yüksek sıçramalar olarak kendini göstermeye başlamış, sonraları bu sıçramaların reel ekonomiye yansımaları ortaya çıkmaya başlamıştır. IMF, gelişmekte olan ülkelerde ‘sıfır’ büyüme eşiğindeki tahminini bile aşağı çekmiş, büyüme tahminini aşağıya çekmesinin ana nedeninin Türkiye’ye dair küçülme beklentisine bağlamıştır’’ ifadelerini kullandı.

‘MÜCADELEMİZE KARARLILIKLA DEVAM EDECEĞİZ’

“Sivil darbe sürecinde bir adım daha atılmış, İstanbul seçimlerinin iptali kararıyla bilerek ve isteyerek, planlı bir hukuk cinayeti işlenmiştir. Siyasal ve Ekonomik belirsizlikler ve bunların derinleştiği kriz ortamında İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak demokrasinin son kırıntılarının da ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceğiz’’ diyen Sarı, “Barış Özgürlük Adalet ve Demokrasi mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz. Diren İstanbul, İzmir seninle’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kaynak: Gazete Duvar