İzmir’de gerçekleşen 1 Mayıs kutlamalarında kalp krizi geçiren İbrahim Kutluay hayatını kaybetti. Halkın Kurtuluşu Gazetesi, Kutluay’ın Emek Partililerin kortejlerine yaptıkları saldırı nedeniyle hayatını kaybettiğini iddia etti.

İzmir’de gerçekleşen 1 Mayıs kutlamaları sırasında Halkın Kurtuluşu Gazetesi kortejine EMEP üyeleri tarafından yapıldığı iddia edilen saldırıda 3 kişi yaralandı. Yaralılardan kalp krizi geçiren ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan İbrahim Kutluay bugün öğlen saatlerinde hayatını kaybetti.

58 yaşındaki Kutluay’ın, taburcu edildiği evinde fenalaştıktan sonra tekrar hastaneye kaldırıldığı, bugün saat 12.00 sıralarında yaşamını yitirdiği bildirildi. İlk incelemede, kalp krizinden öldüğü ileri sürülen Kutluay’a, otopsi yapılacağı kaydedildi.

AYNI GELENEKTEN GELİYORLAR

Emek Partisi (EMEP) 1980 öncesi yayınlanan “Halkın Kurtuluşu” dergisi taraftarlarınca kurulan bir parti. Bu parti içinde yer almayan bir grup da “Halkın Kurtuluşu Gazetesi”ni yayınlıyor ve bu yayın etrafında bir araya geliyordu.

1 Mayıs’ı kutlamak için Konak’tan yürüyüşe geçen Halkın Kurtuluşu Gazetesi kortejine Pasaport ’ta bulunan Kantar Polis Merkezi önünde Emek Partisi yöneticilerinin de içinde bulunduğu yaklaşık 20 kişilik bir grubun demir sopalarla saldırdığı iddia edildi. Saldırıda yaralanan 3 kişinin hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Aralarında Halkın Kurtuluşu Gazetesi imtiyaz sahibi Zeki Irmak’ın da bulunduğu yaralılardan İbrahim Kutluay’ın saldırı esnasında kalp krizi geçirdiği ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldığı iddia edildi.

Bu sabah saldırıyı kınamak için Halkın Kurtuluşu Gazetesi tarafından yapılan basın açıklaması sırasında İbrahim Kutluay’ın ölüm haberi geldi. Kutluay için Cuma günü Bornova'da cenaze töreni düzenleneceği bildirildi.

Halkın Kurtuluşu Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü H. Zuhal Göktepe Demokrat Haber’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“1 Mayıs birlik mücadele ve dayanışma gününde, örgütlü ve önceden hazırlıklı oldukları anlaşılan EMEP mensubu bir grup, ellerinde çelik coplarla ve kalaslarla; yürüyüş halindeki kortejimize saldırı düzenlemişlerdir. Saldırı organize ve planlıdır.

Yaşları 30’u geçmeyen genç grup tarafımıza ‘Emir aldık alana girmeyeceksiniz. Yoksa hepinizi öldürürüz’ tehditlerinde bulundular. Elimdeki Erdal Eren fotoğrafına yumruk atılarak darp edildim.

Devrimci önderlerimize ait fotoğrafları yırtarak, megafonlarımızı kırarak, pankart ve flamalarımızı parçalayarak; “sizi alana sokmayacağız”, “hepinizin tek tek fotoğraflarını çektik, hedefimizsiniz” gibi tehditler savurup, küfürler ederek saldırmışlardır. Gazetemiz imtiyaz sahibi Zeki Irmak’ı direkt hedef alarak hastanelik etmişlerdir. Şehir dışından gelen bir başka arkadaşımız ise Üniversite Hastanesi Kardiyo bölümünde gözlem altındadır. Kortejimizde yer alan arkadaşlarımızı tehditlerle, küfürlerle korteji terk etmeye zorlamışlar; 1 Mayıs alanına girerlerse, bunun sonunun ölümlere gideceğini haykırarak, arkadaşlarımızı yıldırmaya çalışmışlardır. Kalp krizi geçiren arkadaşımız İbrahim Kutluay olay esnasında tarafımızca hastaneye kaldırılmıştır. Bu olay sol içi çatışma değil direk olarak organize tarafımıza yapılmış saldırıdır.”

EMEP İL BAŞKANI DEMİRCİ: PARTİMİZİN OLAYLA İLGİSİ YOK

Telefonla görüştüğümüz EMEP il başkanı Cabbar Demirci “Partimiz HDK ile yürüdü. Partimiz korteji ve Halkın Kurtuluşu Gazetesi korteji arasında uzunca bir mesafe vardı. HDK kortejinden ayrılmadık. Bu olayı üniversite öğrencileri gerçekleştirmiş olabilir. Partimizle bir ilgisi yok. Parti yöneticilerinden de kimse olay yerinde değildi. Konuyu bir takım çevreler saptırıyor” dedi. (Ürgen Tepe / Demokrat Haber İzmir)

EMEP İzmir İl Örgütü’nden açıklama