TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nda bugün yaşanan tartışmanın ardından HDP çalışmalardan çekildi. Komisyonun bugünkü toplantısında HDP Gençlik Meclisi üyelerinin günlerdir gözaltında olduğu ve işkence gördükleri iddiaları üyeler arasında gerilime neden oldu.

Tartışma HDP milletvekillerinin, gözaltına alınan HDP Gençlik Meclisi üyelerine yapılan işkence iddialarını gündeme getirmesiyle başladı. MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, HDP tarafından konunun gündeme getirilmesinin ardından, “O teröristlerin it sürüsü gibi avukatları var” dedi. Bu sözlere HDP milletvekilleri tepki gösterdi. Sazak’ın özür dilemesini talep eden vekiller daha sonra toplantıyı terk etti.

‘ÜYELER EĞİTİMDEN GEÇMELİ’

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, HDP’nin komisyon üyesi milletvekilleri Ebru Günay, Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Meral Danış Beştaş daha sonra bir basın açıklaması yaptı. Beştaş’ın yaptığı açıklamada, “Avukatların işkenceyi tespit ettiklerini söylediğimizde Sazak (MHP milletvekili) avukatlara ‘it sürüsü’ demiştir. Aslında avukatlara ‘it sürüsü’ diyerek tüm avukatları aşağılamıştır. Buna dair tepkimizi ifade ettikten sonra komisyon ara verdi. Eğer özür dilemezse toplantıya devam etmeyeceğimizi ifade ettik. Toplantı devam ettiğinde farklı bir tabloyla karşılaşmadık. Kimsenin herhangi bir yurttaşa ‘it sürüsü’ demeye hakkı yoktur. Bu çok üzüntü verici bir durum. Çünkü Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu yetkileri geniş bir komisyondur. İddiaları ilgili mercilere iletmek, raporlar hazırlamakla yetkili ve sorumlu bir kuruldur. Yüzlerce başvurumuza kılını kıpırdatmayan bir komisyondan bahsediyoruz. Türkiye’de insan hakları anlamında tarihin en ağır dönemi yaşandığını ifade ettik. Meclis’te işkence aklanmaya çalışılıyor. Biz bugün insan hakları komisyonu üyelerinin öncelikle bir eğitimden geçmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.