1915’te Osmanlı sınırları dahilinde bulunan Asuri ve Süryani halkına yönelik olarak uygulanan soykırımda hayatını kaybedenler, İsviçre’de açılışı yapılan yeni bir Seyfo Anıtı’yla ölümsüzleştirildi.  

İsviçre’nin Locarno kentine yerleştirilen anıtın kaidesine Süryanice “kılıç” anlamına gelen ve Asuri-Süryani Soykırımı’nı tanımlayan Seyfo ifadesine yer verildi.

Uluslararası Süryani Ajansı AINA’nın haberine göre, Locarno kentindeki Barış Parkı’na (Parco Della Pace) yerleştirilen anıtın 18 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılan açılış törenine, Locarno Belediye Başkanı’nın yanı sıra İsviçreli bakanlar ve siyasi temsilciler de katıldı.

Habere göre, Osmanlı yönetimi ile İttihat ve Terakki hükümetinin talimatıyla 1915-1918 tarihleri arasında Asuri ve Süryani halkına yönelik olarak uygulanan soykırımda hayatını kaybedenler, törende yapılan saygı duruşu ile anıldı.

Asuri ve Süryani halkının temsilcilerinin hazır bulunduğu açılış töreninde konuşan Uluslararası Asuri-Süryani Soykırımı Araştırma Merkezi Başkanı Sabri Atman, “Kurtularak hayatta kalanlar, bu soykırımı asla unutmayacak. Soykırımın açtığı yaralar hâlâ iyileşmiş değil” dedi.

Türkiye ve suça iştirak eden Kürt aşiretlerine yüzleşme çağrısında bulunan Atman, yaşanan acı kayıpların telafi edilmesi gerektiğini ifade etti.

Törende ayrıca, Süryani Kilisesi’nin Ruhani Önderi, Antakya ve Tüm Doğu Patriği II. Efrem’in gönderdiği mesaj da okundu.

İsviçre’de ilk kez bir Seyfo Anıtı’nın açılışının yapıldığını duyuran AINA haberinde, dünya genelinde Asuri ve Süryani halkına yönelik olarak uygulanan soykırımda hayatını kaybedenlere ithaf edilen 17 anıt bulunduğunu kaydetti.

Uluslararası kuruluşlar, yerel yönetimler ve parlamentolar da dahil olmak üzere 13 farklı ülkenin Asuri-Süryani Soykırımı’nı resmen tanıdığına dikkat çeken AINA, 1915 Soykırımı sürecinde bölgedeki Hristiyan halklar olan Asuri, Süryani, Ermeni ve Rumların hedef alındığını kaydetti. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber