Ankara’da demokratik kitle örgütü temsilcileri Cumhurbaşkanı ve  AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile istifa eden İstanbul, Düzce, Niğde, Bursa, Ankara ve Balıkesir belediye başkanları hakkında suç duyurusunda bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi üzerine İstanbul, Düzce, Niğde, Bursa, Ankara ve Balıkesir belediye başkanları görevinden istifa etmişti.

‘ONLAR PARTİ DEVLETİNİ YARATAN İNSANLAR’

Serkan Alan’ın Gazete Duvar’daki haberine göre, Kapatılan Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Kurucu Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu suç duyurusu ile ilgili bilgi verdi. Seçimle göreve gelen belediye başkanlarının, kendileri tarafından görevlerini tam bir serbest irade ile bırakmaları dışında, görevlerine son verilmesinin söz konusu olamayacağını aktaran Eminağaoğlu, belediye başkanlarının ve parti temsilcilerinin Anayasaya aykırı davranarak suç işlediğini söyledi.

Kamuoyunda belediye başkanlarının istifasının ardından oluşan algının yanlış olduğunu söyleyen Eminağaoğlu, “Belediye başkanları mağdur değil. Onlar parti devletini yaratan insanlar” ifadelerini kullandı.

‘SİYASİ PARTİ BELEDİYE BAŞKANINI İSTİFAYA ZORLAYAMAZ’

Eminağaoğlu ile birlikte çok sayıda kişi dilekçeleriyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yapılan suç duyurusunda belediye başkanlarının görevlerinden istifa etmemesi gerektiğinin gerekçeleri şöyle sıralandı:

– Büyükşehir Belediye Yasası ve Belediye Yasası uyarınca, belediye başkanlarının, gerek seçilme yeterliliklerini kaybetmeleri gerekse bu yasalarda belirtilen diğer nedenlerle ancak Danıştay kararı ile görevlerine son verilmesi olanaklıdır.

– Merkezi yönetim veya mensup olduğu bir siyasi parti, asla belediye başkanını görevden ayrılmaya mecbur bırakamaz, bağlayıcı biçimde istifaya zorlayamaz.

– Belediye başkanları bu Anayasal güvenceye sahip olmalarına rağmen, AKP Genel Başkanı ve başkanvekilinin açıklamaları sonrası, anayasal güvencelerini yok sayıp, seçimle geldikleri bu görevlerinden ayrılmak durumunda bırakılmışlar ve onlar da demokratik hukuk devleti gereğince anayasada kendilerine sağlanan güvenceleri yok sayarak, dışlayarak, anayasanın dışına çıkarak bu görevlerinden ayrılmışlardır. Demokratik hukuk devletinin yerini, parti devleti almıştır.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partide “metal yorgunluğu” açıklamasının ardından AKP teşkilatlarında çok sayıda istifa yaşanırken Erdoğan’ın çağrısı üzerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Edip Uğur istifa etmişti.

(Kaynak: Gazete Duvar)