Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda  gerçekleştirilen yeni yargı açılışına katılması ve konuşma yapmasını protesto eden İstanbul Barosu'ndan sonra Ankara Barosu da harekete geçti. Barodan 'seçim gündemli olağanüstü genel kurul' çağrısı yapıldı.

Yeni yargı yılının açılışının Saray'da yapılmasını protesto eden barolar bu açılışa Türkiye Barolar Birliği’ni (TBB) temsilen katılan Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu’nu protesto etti.

İstanbul Barosu’nun seçim çağrısının ardından Ankara Barosu da ilan vererek TBB’yi seçime çağırdı.

Barodan yapılan açıklamada, “Ankara Barosu'nun 04.09.2019 tarihli yönetim kurulu toplantısında Avukatlık Kanunu'nun 115/2. Maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliği'nin seçim gündemli olağanüstü genel kurula çağrılmasına karar verilmiştir” denildi.

‘FEYZİOĞLU BİZİ TEMSİL ETMİYOR’

Kararın gerekçesi ile ilgili Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’a açıklamalarda bulunan Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan da, baro olarak mücadele içinde yargı bağımsızlığını en temele koyduklarını kaydetti. Bu ülkede yargı bağımsızlığının çok önemli ve kıymetli olduğunu ifade eden Sağkan, şu değerlendirmelerde bulundu: 

“Bizim hukuk sistemimizde, savunma bağımsız olmazsa yargının da bağımsız olma ihtimali yok. Ankara Barosu olarak 100 yıllık mücadelemizde çatı örgütümüz olan TBB’nin savunma makamına, savunma bağımsızlığına tarfi mümkün olmayan şekilde zarar verdiğine şahit olduk. Bunun yanıda Cumhurbaşkanının baroların seçim sistemine müdahale edileceği söylemine karşı da aradan geçen süre zarfında TBB başkanının ses çıkarmayarak suskun kalması, destek vermiş olması da artık bizim açımızdan Sayın Feyzioğlu’nun bizi temsil etmediği sonucuna varmamızda çok büyük etkin olmuştur. TBB Başkanı’nın savunma makamını temsil etmemesi nedeniyle Avukatlık Kanunu’nun 115/2 maddesindeki yetkinin kullanılması zorunluluğu doğmuştur.”