Cumhuriyet Gazetesi’nin Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun son sayısından bazı karikatürlere yer vereceği bilgisi üzerine polis dün gece yarısı matbaaya baskın düzenledi. Aralarında Cumhuriyet’in de bulunduğu gazeteleri taşıyan kamyonlar herhangi bir yargı kararı olmaksızın 40 dakika bekletildi. 12 çalışanını geçen hafta kanlı baskında kaybeden Charlie Hebdo’nun son sayısı, bugün 3 milyon nüsha ile Avrupa’da satışa çıktı. Türkiye ’de de Cumhuriyet Gazetesi bugünkü sayısında, son sayının bazı karikatür ve yazılarından derlediği 4 sayfalık özel bir bölüm yayınlama kararı aldı.

8 KİŞİLİK POLİS EKİBİ


radikal.com.tr'de yer alan habere göre, bu kararın sosyal medya üzerinden yayılması üzerine İstanbul polisi, Cumhuriyet’in yanı sıra çok sayıda gazetenin baskısının yapıldığı Hadımköy’deki DPC tesislerine bu sabaha karşı 01.00 sıralarında 3’ü resmi 5’i sivil toplam 8 kişilik bir polis ekibiyle çıkarma yaptı. Basılan gazeteleri İstanbul ve çevresine dağıtmak üzere matbaadan çıkmaya hazırlanan kamyonlar, polis ekipleri tarafından durduruldu.

MAHKEME KARARI YOKTU

Duruma müdahale eden DPC ve YAYSAT yetkilileri, kamyonlarda Cumhuriyet dahil olmak üzere farklı birçok gazete bulunduğunu belirterek, dağıtımın durdurulmasına ilişkin bir mahkeme kararı olup olmadığını sordu. Herhangi bir yargı kararı gösteremeyen polisler kamyondan aldıkları Cumhuriyet Gazetesi nüshasını basın savcısına gönderdiklerini bildirdi. Savcıya gönderilen nüshanın incelenmesinin ardından polis ekipleri saat 01.40 sıralarında kamyonların matbaadan çıkışına izin verdi. Polisin gece yaptığı bu müdahale nedeniyle birçok gazetenin İstanbul ve çevresine dağıtımında aksaklıklar yaşandı.