İstanbul Tabip Odası, koronavirüse ilişkin yayınladığı yeni raporda, il genelinde toplam 10 bini aşkın kişinin salgına yakalandığını, 2 bin hekim ve sağlık çalışanlarının ise enfekte olduğunu açıkladı. 

İstanbul Tabip Odası, kentteki sağlık kurumlarında 13-19 Nisan haftasında derlediği bilgileri içeren koronavirüs raporunu yayınladı. 

Raporda, 11-12 Nisan günleri uygulanan iki günlük sokağa çıkma yasağının ertesinde İstanbul sokaklarının önceki günlere göre daha canlı olduğu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 14 Nisan akşamı salgının yayılma hızını kontrol altına aldıklarını açıklamasının ertesinde de sokağa çıkan insan sayısının arttığına dikkat çekildi.

‘KAOS KONTROL ALTINA ALINDI’

Algoritma değişikliği nedeniyle hastaneye yatırılan hasta sayısının azalmakla birlikte İstanbul'da salgının başlangıcından bu yana Kovid-19 nedeniyle yatan ve çıkan hasta sayısının 10 bini aştığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının büyük gayretleriyle ilk haftalarda yaşanan büyük kaosa göre genel olarak daha organize olmakla birlikte ciddi sorunların devam ettiği kaydedildi.

9 HEKİM YAŞAMINI YİTİRDİ

Tabip Odası, İstanbul’da yaşamını yitiren meslektaşlarının 9’a yükseldiğini vurgulayarak, ailelerine ve sağlık camiasına başsağlığında bulundu.

Rapor da, sağlık kuruluşlarında maske, önlük, eldiven gibi koruyucu donanım eksikliğinin ilk haftalara göre azalmakla birlikte devam ettiği belirtilerek, “Birçok hastanede vardiyalı çalışmaya geçilmekle birlikte bazı hastanelerde özellikle asistanlar hala daha aralıksız 36 saat çalıştırılıyor. Pandemi mücadelesinin en ön saflarında yer alan hekimler, sağlık çalışanları için testler, filyasyon çalışmaları düzenli ve yeterli ölçüde yapılmıyor” denildi.

‘2 BİN SAĞLIK ÇALIŞANI ENFEKTE OLDU’

İstanbul'da bugüne kadar enfekte olan sağlık çalışanı sayısının 2 bine yaklaştığı anımsatılan raporda,  “Pandemiye karşı sahada filyasyon çalışmalarını yürüten İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri ve rutin faaliyetlerini yürüten ASM çalışanları arasında enfekte sağlık çalışanı sayısında artış sürüyor. Covid-19 dışı hastaların ertelenemez sağlık hizmeti ihtiyaçları için sıkıntılar giderek büyüyor, bu hastalar hizmet alacak sağlık kurumu bulmakta zorlanıyorlar” ifadelerine yer verildi.

‘BİLİMSEL ARAŞTIRMA YASAKLANDI’

Rapor da, önleyici maskelerin yeteri düzeyde dağıtılmadığı vurgusu yapılarak, “Vatandaşlar mağdur oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği kodlama sistemine uyulmuyor; bütün klinik bulguları uymasına ve COVİD-19 olarak kabul edilip tedavi görmelerine rağmen PCR testi pozitif çıkmayan hastalara ve ölümlere Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın açıklamalarında yer verilmiyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü 13 Nisan tarihli yazısıyla hastanelerde Müdürlükten izin alınmadan COVİD-19'la ilgili bilimsel araştırma yapılmasını yasakladı. (Yorumsuzdur.)” denildi.

‘SÜRECİN BEDELİNİ SAĞLIKÇILAR ÖDÜYOR’

Raporda son olarak, Kovid-19 salgınının altıncı haftasında da İstanbul'daki sağlık kurumlarında ciddi sıkıntıların yaşandığı,  yanlış politikaların ve organizasyon bozukluklarının bedelini hekimler ve sağlık çalışanlarının ödemeye devam ettiği kaydedildi.