İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 3. havalimanının Terkos Gölü yakınına yapılacağını açıkladı. 3. havalimanının denize yakın olacağını vurgulayan Topbaş, yeni havalimanına metro sistemi de götürüleceğini de söyledi.

Topbaş 3. havaalanının yeri konusundaki bir soruya ise ''Yeri kuzeyde, Terkos gölüne yakın alanlar içerisinde düşünülüyor'' diye yanıt verdi.

İstanbul'a inşa edilecek 3. havalimanının denize yakın olacağını vurgulayan Topbaş, bu sayede uçakların daha rahat iniş yapacağını belirtti. Topbaş, yeni havalimanına metro sistemi de götürüleceğini açıkladı.

Kadir Topbaş, "Başbakanımızın talimatıyla kuzeyde gelecekte yılda 150 milyon yolcu kapasiteli 5 pist ya da 6 pist geliştirme imkanı olan, ilk etapta 100 milyon kapasiteli havalimanı startı verilecek. Bu yıl içerisinde ihalesi de yapılabilir. Çalışmalar hızlı bir şekilde gidiyor. Çünkü artık yetmiyor. Şu anki Atatürk havalimanı kapasitesini çok çok aştı. Çok zorlanarak hizmet vermekte. Bugün 34 milyon yolcu taşıyor ve yetmiyor. Lodos olduğu zaman bekleme süresi de artıyor. Oradaki 2,5 pistle bu iş zor" diye konuştu.

 

'SİLİVRİ'DEN VAZGEÇTİK'

Topbaş, yeni havalimanının yeri konusundaki bir soruya ise, "Yeri kuzeyde Terkos Gölü'ne yakın alanlar içinde düşünülüyor. Haritalara bakılırsa görülen nokta maden ocakları olarak bildiğimiz tamamen bir savaş alanına dönmüş arazi. Tahrip edilmiş, yeşil alan olmayan, geçmişte makilik olarak bildiğimiz oradaki maden ocaklarının krater haline getirdikleri ay yüzeyine benzer bozuk bir alan bahsedilen alan. Orası orman alanı değil. Oradan metro ile kent merkezine eriştirecek bir çalışma var. Uluslararası ölçekte büyük bir havaalanı yapmak zorundayız. Bunu da başaracağız. Daha önce çalışmalarımızda Silivri'yi önermiştik. Ama Silivri’de tarım alanları olduğundan vazgeçtik" şeklinde cevap verdi.