İstanbul Valiliği,  göçmenlerle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, "İlimizde ikamet izinli 522 bin 381 yabancı uyruklu, geçici koruma kapsamında 547 bin 479 Suriyeli misafir olmak üzere toplam 1 milyon 69 bin 860 kayıtlı yabancı bulunmaktadır" denildi.

‘20 AĞUSTOS 2019 TARİHİNE KADAR SÜRE VERİLMİŞTİR’

"Düzensiz göçle mücadele çalışmaları kapsamında ülkemize yasadışı yollardan giren düzensiz göçmenlerin yakalanarak sınır dışı edilmelerine devam edilmektedir" denilen açıklamada, "Geçici koruma kapsamında olmayan (kayıtsız ve/veya kimliği bulunmayan) Suriye uyruklu yabancılar, İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile belirlenen illere sevk edilmektedir.

İstanbul, geçici koruma kaydına kapalıdır.

Geçici koruma kapsamında olmakla birlikte, İstanbul'da kaydı olmayan (diğer illere kayıtlı) Suriye uyruklu yabancıların, kayıtlı bulundukları illere geri dönmeleri için 20 Ağustos 2019 tarihine kadar süre verilmiştir. Belirtilen süre sonunda geri dönmediği tespit edilenler, İçişleri Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda kayıtlı oldukları illere sevk edileceklerdir" ifadeleri yer aldı.

‘YOL İZİN BELGESİ" KONTROLLERİ SÜREKLİ OLARAK YAPILACAK’

Açıklamada, "İlimizde yasal kalış hakkı bulunan yabancıların; yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenebilmesi amacıyla Pasaport Kanunu ve Geçici Koruma Yönetmeliği hükümleri gereğince kolluk kuvvetleri tarafından yapılan kontrol ve denetimlerde göstermek üzere pasaport ve/veya Geçici Koruma Kimlik Belgelerini yanlarında bulundurmalarını önemle rica ediyoruz. İlimiz otogar, gar, havalimanları ve tüm ulaşım vasıtalarında, "Yol İzin Belgesi" kontrolleri sürekli olarak yapılacak, geçerli belgesi olmayan geçici koruma kapsamındaki

Suriyeli misafirler, kayıtlı olduğu illere geri gönderilecektir. Valiliğimiz koordinasyonunda düzensiz göçle mücadele çalışmaları, yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda kesintisiz devam edecektir" denildi.

ÇAVUŞOĞLU: AB İLE GERİ KABUL ANLAŞMASI DONDURULDU

Valiliğin bu duyurusuyla eş zamanlı olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’yle (AB) geri kabul anlaşmasının askıya alındığını duyurdu.

TGRT Haber’de konuya dair konuşan Çavuşoğlu, “AB ile geri kabul anlaşmasını, vize serbestisi yürürlüğe girmediği için dondurduk” ifadesini kullandı.

GERİ KABUL ANLAŞMASI

2016 yılında imzalanan ‘geri kabul’ anlaşması çerçevesinde, Türkiye kendi topraklarından AB ülkelerine geçen sığınmacıları geri almayı, AB de Türkiye’ye mali yardım yapmayı taahhüt etmişti.

İkinci Dünya Savaşı’ndan beri yaşanan en büyük mülteci akınını durdurmak isteyen AB’nin Türkiye ile imzaladığı Mülteci Geri Kabul Anlaşması’nın şartlarından biri de Türkiye’ye vize serbestisi tanınmasıydı.

AB ise vize serbestisi için Türkiye’nin yerine getirmesi gereken 72 kriteri yerine getirmediği gerekçesiyle vize serbestisini henüz tanımadı.

SOYLU “KAPILARI AÇTIK MI 6 AY DAYANAMAZLAR” DEMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, önceki akşam yaptığı bir konuşmada “Kapıları açtığımızda hükümetleri 6 ay dayanamaz” diyerek AB’ye seslenmişti.

“Avrupa Parlamentosunda oturacak, oradan Türkiye’yi eleştireceksiniz. 300 yıl öncesinin solculuklarını gerçekleştireceksiniz, 150 göçmen geldiğinde etekleriniz tutuşacak. Türkiye’ye oradan hakaret edeceksiniz.

“Sadece sabrımızı taşırmamalarını tavsiye ediyoruz. Biz sağanağı görüyoruz, onlara söylüyoruz. Kollarınızı sıvayın Türkiye’nin yaptığı mücadeleye destek olun. ‘Mış’ gibi davranmayın.

“Bunu kimse tehdit olarak algılamasın. Türkiye oyalanacak bir ülke değildir. Türkiye büyük mücadele ortaya koymaktadır. Tarihin en büyük göç dalgasıyla karşı karşıyayız. Bunlara hakları olmadığını bir kez daha söylüyorum. Buradan kapıları açtığımızda 6 ay hiçbir hükümetleri dayanamaz. İsterlerse deneyelim.”