İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı, Araştırma Görevlisi Rezzan İtişgen'e Ceza Hukuku kürsüsündeki görevine son verilmesi üzerine, İdare Mahkemesine itiraz ettiği davanın dilekçesinin hakaret ve iftira içerdiği gerekçesiyle disiplin soruşturması başlattı.

İstanbul Üniversitesi akademisyenleri, "İçeriği İdare Mahkemesi hâkimlerinin kararıyla tespit edilmiş bir hukuki çekişmenin, işlemi iptal edilmiş idare tarafından bir de disiplin soruşturmasına muhatap kılınması ne idare hukukuyla ne de hukukun genel ilkeleriyle bağdaştırılamaz" diyerek karara tepki gösterdi.
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi ve Eğitim Sen üyesi Rezzan İtişgen'in 2014 Şubat'ında kürsüsündeki görevine son verilmişti. Kararın haksız olduğu gerekçesiyle İdare Mahkemesine iptal davası açan İtişgen, davayı kazandı ve görevine geri döndü. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı 2015-16 eğitim-öğretim yılı atama yenilenmesine 1 ay kala, Araştırma Görevlisi Rezzan İtişgen'e İdare Mahkemesine itiraz ettiği davanın dilekçesinin hakaret ve iftira içerdiği gerekçesiyle disiplin soruşturması başlattı. Bugün soruşturma komisyonuna ifade veren İtişgen'e, İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi, Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi, çalışma arkadaşları ve öğrenciler destek verdi.

'DAVA VE DİLEKÇE HAKKINI İHLAL EDEN İŞLEM GERİ ALINMALI'

Hukuk Fakültesi binasında bir açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Eğitim Sen Araştırma Görevlisi Temsilcisi Cemil Ozansür, "İstanbul Üniversitesinin derhal anayasal dava ve dilekçe hakkını ihlal eden bu haksız işlemi geri almasını talep ediyoruz" dedi. Rezzan İtişgen'in İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde dönem 1.si olarak mezun oluğunu ve mezun olur olmaz ceza hukuku ana bilim dalında araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığını anlatan Ozansür, "Rezzan, Anayasa Mahkemesi kararlarını atıf alarak susma hakkı üzerine tez yazmış bir arkadaşımız. Bir asistanın bu kadar erken yaşta yüksek bir mahkeme tarafından intibah görmesi pek alışık olduğumuz bir şey değil. Böyle akademisyenlere sahip çıkılması gerekiyor" dedi. Kendisine destek verenlere teşekkür eden Araştırma Görevlisi Rezzan İtişgen de, "Bu fakültede ilkleri yaşıyorum. Özellikle bir hukuk fakültesinin ceza hukuku bölümünde hakaret ile itham ediliyorum. Gelinen noktada söyliycek söz bulamıyorum" şeklinde konuştu

'DEKANLIĞIN YARATICILIĞI İNANILIR GİBİ DEĞİL'

İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi adına konuşan Prof. Dr. Raşit Tükel, "Hukuk Fakültesi Dekanlığının yaratıcılığı gerçekten inanılır gibi değil. Bir mahkemeye hukuki bir kararın iptali için verilen ifadenin suç teşkil etmesinin, bir soruşturma konusu olması İstanbul Üniversitesi adına üzücü" yorumunu yaptı. Tüm akademisyenleri Rezzan İtişgen'e destek olmaya çağıran Tükel, "Bizler üniversiteyi demokratik, özgür ve özerk olarak görmek istiyoruz. Rezzan gibi değerli bir arkadaşımıza bırakın okuldan uzaklaştırmayı, araştırmalarını ve çalışmalarını yapabilmesi için gerekli destek ve imkanın sağlanması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.