Avukat sayısı 5 binden fazla olan şehirlerde birden fazla baronun kurulabilmesini sağlayacak yasal düzenlemenin geçen ay Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından en fazla avukata sahip olan İstanbul'da ikinci baro hazırlıkları tamamlandı.

Hukukun Üstünlüğü Platformu çatısı altında bir araya gelen avukatlar, İstanbul 2 No'lu Baronun temellerini attı.

Baronun kurucular kurulunda Necati Ceylan, Niyazi Paksoy, Cavit Tatlı ve Şengül Karslı bulunuyor.

İkinci baronun kuruluş ilanı bugün Topkapı'daki bir otelde yapılan basın toplantısıyla yapıldı.

Kurucular kurulu adına yapılan basın açıklamasında, 'yeni baronun kuruluşunun temelini oluşturan insan, hak ve adalet kavramlarının oluşturduğu belirtildi.

"İnsanın olduğu her yerde haklar, hakların olduğu her yerde ihlaller, ihlallerin olduğu her yerde adalet arayışı hep var olmuştur" denilen açıklamada, "Hukukun üstünlüğü ve hukukun evrensel ilkeleri yanında hukuk tarihinin oluşturduğu birikimleri göz ardı etmemekteyiz. Esasen; insan hakları başta olmak üzere insanlık tarihinin temel değerleri arasında yer alarak günümüze ulaşan tüm haklar insanlığın birikimi, ortak paydasıdır. Bu değerler esas aldığımız en temel değerlerdir'' ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, ''Kültür ve medeniyet  havzamızın birikimlerinden istifa ederek bu değerleri daha yükseğe ve geleceğe taşımak hedefimizdir'' denildi.

''Yargılama, savunma ve adaletin doğru tecellisi için en büyük görev barolara düşmektedir''

Savunmanın olmadığı bir ortamda yargılamanın da olmayacağına vurgu yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Savunmaya gereken önem verilmezse yargılama adil olmaz. Yargılamanın adil olmadığı bir yerde hukuk devletinden söz edilemez. Bu gerçekler ışığında, yargılama, savunma ve adaletin doğru tecellisi için en büyük görev barolara düşmektedir. Bu sorumluluğu yerine getirebilmek bakımından Hukukun Üstünlüğü Platformu'nu oluşturan paydaşlar ve meslektaşlarımız olarak ortak iradelerimiz ile 2 No’lu baro adı altında yeni baromuzun kuruluşuna karar vermiş bulunmaktayız. 

Yeni baromuz, Hukukun üstünlüğünü esas alan ilkelerin hakim olduğu bir baro olacaktır. Biz avukatların ve savunmanın haklarını önceleyen, mesleğimizin icrası sırasında karşılaşılan haksızlık ve güçlükler karşısında tereddütsüz yanımızda olan, bu haksızlık ve güçlükleri ortadan kaldırmak için çalışan bir baro olacaktır. Avukatların görevleri gereği bulundukları karakollar, ceza ve tutukevleri başta olmak üzere tüm resmi kurumlarda gereken saygıyı görmesi ve görevini gerektiği gibi ifa edebilmesi için çalışan bir baro olacaktır. Şeffaf ve birlikte yönetme anlayışını hakim kılarken geleceğimiz olarak gördüğümüz stajyer ve genç avukatları mesleğe hazır hale getirecek donanıma kavuşturulması için çalışan bir baro olacaktır. Gelişimden ve çözümden yana olup yapısal sorunlarımızın çözümü, mesleki kazanımları artırma kararlılığı içerisinde olan bir baro olacaktır. 

Hiç kimseden, hiçbir ayrıcalık beklentisi içinde olmadan avukatlık mesleğinin icrası için haklarımızın sonuna kadar sahip çıkılacağı bir baro olacaktır.