Denizli'de 'İstanbul Sözleşmesi' eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 4 İranlı mülteci için sınır dışı kararı çıktı.

Avukatları aracılığıyla 7 gün içinde dava açılması bekleniyor.

20 Mart'ta Çınar Meydanında yapılan basın açıklamasına katılan Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve eyleme katılmayan Mohammad Pourakbari Kermani 5 Nisan Pazartesi gözaltına alındı.

Evrensel’den Hilmi Mıynat’ın haberine göre, sınır dışı kararının hukuka aykırı olduğunu belirten Av. Bergamalı Anayasa Madde 34 toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını hatırlatarak "Maddede herkesin bu hakka sahip olduğu güvence altına alınmıştır" dedi.

Gözaltılara tepki gösteren CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da mültecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi. Denizli Ekmek ve Gül Grubu da "İstanbul Sözleşmesi hepimizin, mülteciler hariç değil" dedi.

AV. BERGAMALI: İDARE YETKİSİNİ AŞIYOR

Avukat Hayriye Buse Bergamalı sınır dışı kararının iptali için 7 gün içinde dava açılması gerektiğini belirterek şunları söyledi; "Anayasa Madde 34 toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı ile herkesin bu hakka sahip olduğu güvence altına alınmıştır. 6458'de de toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasının yasak olduğuna dair düzenleme yok. Kamu düzeni kavramı çok geniş yorumlanıp idarenin inisiyatifine bırakılıyor yabancıların durumu. İdare de bu konuda yetkisini aşar şekilde işlem yapıyor."

CHP'Lİ KARACA: “UYDURMA BAHANELERLE SUÇ ÜRETMENİN FAYDASI YOK"

Mültecilerin gözaltına alındığı gece sosyal medya hesabından tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca "Korkuyorlar, korkacaklar, korksunlar... Dayanışma yaşatır, yaşatacak.

Uydurma bahanelerle suç üretmeye çalışmanın faydası yok. Gözaltılar derhal serbest bırakılmalı" ifadelerini kullandı.

DENİZLİ EKMEK VE GÜL: HUKUKA DA İNSAN HAKLARINA DA AYKIRI

Denizli Ekmek ve Gül Grubu Sözcüsü Seher Zeytun Doğan da olayı yakından takip ettiklerini belirterek "İktidarın kadın düşmanlığı, mülteci düşmanlığı ile insan hakları düşmanlığı ile yarışıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden de mülteci kardeşlerimizden de vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi hepimizin, mülteciler hariç değil! Sınır dışı kararı hukuka da insan haklarına da aykırıdır. Birçok mülteci idam tehlikesinden kaçarak ülkesini terk ediyor. Mülteci kardeşlerimizin akibetinden Göç İdaresi ve sorumluluğu Göç İdarelerine atarak sıyrılmaya çalışan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği sorumludur" dedi.

Denizli'de İranlı mültecilerin serbest bırakılması için 6 Nisan Salı akşamı Candoğan Parkında basın açıklaması yapılacak.