Van Kadın Platformu tarafından 30 Haziran’da Van Barosu’nda ‘Neden İstanbul Sözleşmesi’ isimli bir panel düzenlemek için çalışma başlattı. Çalışmalar kapsamında kentin farklı noktalarında bulunan Billboard ve raketlere panele katılım afişleri astı. Asılan afişler daha sonra Van Büyük Şehir Belediyesi Zabıta ekipler tarafından söküldü.

Afişlerin sökülmesinden sonra Van Büyük Şehir Belediyesi  reklam ihalesi alan şirket ve kadın platformuna ise kararı bir yazıyla tebliğ etti. Afişlerin neden kaldırıldığına gerekçesi açıklanan yazıda şu değerlendirmeler yapıldı:

“Büyük Şehir Belediyesi ve şirketiniz arasında ‘reklam amaçlı kent mobilyaların kiralanması sözleşmesinin 5. Maddesinde 13. Fıkrasında Reklam panolarına konulacak Afiş, ilan ve reklamlar yürürlükteki mevzuata göre getirilen kısıtlamalar ve hükümet ile bakanlıkların kararlarına milli güvenliği ahlak ve edebe aykırılık yönünde kısıtlamalara uymak zorundadır. Yüklenici firma tarafından bu hükümlere aykırı reklam astığı tespit edilmiştir. Van Platformu adına Ebru Demirtepe tarafından verilen ‘İstanbul Sözleşmesi’ çalışmasının yukarda yazılan maddeye aykırıdır. Bu nedenle çalışmanın gün içinde kaldırılması gerekmektedir. İçeriğinin kaldırılmaması durumunda belediye tarafından söküm işleminin yapılacağı sözleşme kaynaklı yasal müeyyidenin uygulanacağı bilinmesi”  denildi.   

KADINLARDAN KARARA SERT TEPKİ

Alınan kararla afişlerin sökülmesi Kadın Platformun tarafından yapılan yazılı açıklamayla protesto edildi.

Gazete aktuel'in haberine göre şiddeti tolere eden zihniyetinizi sökün başlığıyla yapılan açıklamada İstanbul Sözleşmesine geri dönmek için mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.  

Açıklamada:  “Bir gece ansızın, kadınların iradesi yok sayılarak tek adamın imzası ile İstanbul Sözleşmesi feshedilmiştir. Çekilme bildirimi üzerinden 3 ay geçmesi ile Türkiye 1 Temmuz 2021’de İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş sayılacaktır.  Van ilindeki Kadın hakları savunucusu kurum ve aktivistlerden oluşan Van Kadın Platformu olarak İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiş sayılacağımız 1 Temmuz tarihi yaklaşırken bu sözde fesih kararının geri çekilmesi için Van ilinde bulunan bilbordlara “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır”, “Eşit, özgür ve güvenli bir yaşam için haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyoruz“ ” Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmiyoruz; siz, kadınların önünden çekilin” “Peymana Stenbolê Dide Jiyîn” “Ji bo jiyanek wekhev, azad û ewledar em dev ji mafên xwe, jiyana xwe û Peymana Stenbolê bernadin” “Em ji Peymana Stenbolê venakişin, hûn ji ber jinan vekirin” sloganlarını içeren afişler asılmıştır.

Tarafımızca asılmış olan afişler Van Büyükşehir Belediyesi kayyumu ve Van Valiliği tarafından “Reklam Amaçlı Kent Mobilyalarının Kiralanması“ sözleşmesinin 5. maddesi 13. Fıkrasının “Reklam panolarına konulacak afiş, ilan ve reklamalar yürürlükteki mevzuata göre getirilen kısıtlamalar ve hükümet ile bakanlıkların kararlarına milli güvenliği, ahlak ve adaba aykırı yöndeki kısıtlamalara uymak zorundadır. Yüklenici tarafından bu hükümlere aykırı reklam ve duyurularının asıldığının tespiti halinde asılan ilan ve afişler Belediyece derhal indirilir.“ şeklinde gerekçe göstererek afişlerimizin kaldırılması bildiriminde bulunmuş ve reklam şirketi tarafından afişlerimiz sökülmüştür.

Bilbordlara astığımız afişlerin hiçbir hukuki gerekçe barındırmayan bir madde ile sökülmesi iktidarın çürümüş zihniyetinin topluma yayılmasına aracılık etmektir. Bizler İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararını da, kayyumları da, afişlerimizin sökülmesine ilişkin aldığınız kararı da tanımıyoruz.

81 ilden oluşan Türkiye’nin her yerinde asılı olan “İstanbul Sözleşmesi’den Vazgeçmiyoruz“ afişlerinin Van Büyükşehir Belediyesi Kayyumu tarafından milli güvenliğe, ahlaka ve adaba aykırı görülmesi de elbette bizi şaşırtmamıştır. Geçmişte olduğu gibi bugün de kadınlar haklarına, hayatlarına sahip çıkmaya devam edecektir. Sizler afişlerimizi sökerek İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçileceğini vaz geçileceğini sansanız da bizler sesimizin ulaşacağı her yerde en yüksek sesle “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır“ diyeceğiz.  

Haklarımıza hayatlarımıza sahip çıkmamız milli güvenliğinize, ahlakınıza ve adabınıza aykırı ise sökmeniz gereken tek şey zihniyetinizdir. İktidarın çürümüş zihniyetine ortak olanların bir gün halka hesap vereceklerini unutmadan hareket etmelerini ve söktükleri afişleri derhal yeniden asmaları gerektiğini bildiriyoruz. Son olarak diyoruz ki; Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilmiyoruz. Siz kadınların önünde çekilin” denildi.