Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izninin kaldırıldığı bildirildi. 

Bugünkü sayıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yer alan kararda, "Kurucu vakfına kayyım atanan ve garantör üniversitesi tarafından yapılan denetimler sonucunda mevcut mal varlığıyla eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdüremeyeceği tespit edilen ve bu durumu da Yükseköğretim Kurulu'nca onaylanan İstanbul Şehir Üniversitesi'nin faaliyet izninin kaldırılmasına, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ek 11'inci maddesi gereğince karar verilmiştir" denildi. 

İstanbul Şehir Üniversitesi, eski Başbakan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun kurucusu olduğu Bilim ve Sanat Vakfı tarafından 2008 yılında açılmıştı. 

İstanbul’un Kartal ilçesinde yerleşke arazisinin üniversiteye usulsüz olarak devredildiği, okulun Halkbank’tan aldığı krediyi ödeyemediği belirtilmişti. Bankanın haciz kararı aldırması üzerine kurumda maaşlar ödenemiyordu.

Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan bazı değişikliklerle de Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasının önü açılmıştı. Teklifte, kayyım atanarak başka bir üniversiteye devredilen bir vakıf üniversitesinin ekonomik olarak borçlarını ödeyip ödeyemeyeceğinin her dönem sonu kontrol edilmesi, üniversite yönetiminin YÖK kararıyla atanırsa, vakıf üniversitesinin tüm mal varlığı garantör olan üniversiteye devredilmesi öngörülüyor.

Son olarak, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Şehir Üniversitesi’nin, ‘garantör’ Marmara Üniversitesi’ne devredildiğini duyurmuştu.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu dün yaptığı açıklamada, "Şehir Üniversitesi’nin kapatılmasına sebep olanlar ve bu süreçte sessiz kalanlar bir daha ilimden, akademik özgürlüklerden, değerlerimizden, vakıf geleneğimizden ve medeniyet kavramından bahsedecek meşruiyete sahip olmayacaklardır. Bir neslin ortak emeğini yok edenler ve buna sessiz kalanlar nice nesiller boyu bir kara liste olarak hatırlanacaklardır. Bu şartlarda dahi evlerine ekmek götürecekleri maaşlarını dahi almadan aylarca ders veren ilim adamları ve onların yetiştirdiği feryatlarını ve dirençlerini onurla ortaya koyan vakar ve onur sembolü Şehir Öğrencileri ve bir bütün olarak Şehir Çalışanları ise bu ülkenin yüz akları olarak anılacaklardır" demişti.