İstanbul Emniyet Müdürlüğü Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü’nde görevli polislere 3 günlük eğitimin ardından elektroşok silahı dağıtıldı.

7 metreye kadar etkili silahların en büyük özelliği hedefteki kişiyi 10 saniye sersemletmesi. Ancak ABD'de 2001 yılında kullanılmaya başlanan silahların 544 kişinin hayatına mal olduğu iddiaları tartışmalara neden oluyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne 20 adet elektroşok silahı gönderildi.

Silahları kullanacak olan Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü personelinden 54 kişiye eğitim verildi.

3 gün süren eğitimde polislere silahları yakındaki ve uzaktaki hedeflerine karşı nasıl kullanacağı öğretildi.

Şu anda sınırlı sayıda olan silahlar ekipler tarafından bugünden itibaren kullanılmaya başlanıyor.

Yetkililer, silahların özellikle kadına şiddet olayları, rehin alma olayları, polise mukavemet, intihar gibi başlıca olaylarda kullanılacağını iddia etse de biber gazı fişeğiyle bile çok sayıda ölüm ve yaralanmaya yol açan polisin toplumsal muhalefet eylemlerinde daha kötü sonuçlara yol açacağı düşünülüyor.

Kullanımı kolay olan silahlar 7 metreye kadar etkili. Polis, hedefteki kişiyi uyardıktan sonra lazerle şüphelinin üzerinde ateş edeceği yeri belirliyor. Ateş edilecek noktanın 10 cm üstü ve altında boşluk olmaması gerekiyor. Boşluk olması durumunda silahın kişiye bir etkisi olmuyor.

Tetiğe bastığında ise kişi aldığı şok dalgalarıyla 10 saniye boyunca sersemleşiyor. Silahın kalp hastaları dahil kimseyi öldürmediği sadece sersemlettiği iddia edildi. Silahlara takılan bir kameranın ise olay sırasında olan biten her şeyi kaydettiği bildirildi.

İŞTE SİLAHIN GENEL ÖZELLİKLERİ:

Elektroşok silahları 7 metreye kadar etkili

Hedef seçtiği kişiyi şok dalgalarıyla 10 saniye sersemletiyor

Sudaki insan dahil hiç kimseye karşı öldürücü özelliği yok

Bir kişiye 24 saat içinde 3 kezden fazla kullanıldığında zarar verebilir

Silahın üzerindeki kamera sayesinde atış anı kaydediliyor

Kamera bir saate kadar kayıt yapabiliyor

Silah elektrikle şarj oluyor

500’den FAZLA KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

İstanbul polisinin elektroşok silahları hakkında yapılan açıklamaya rağmen konu dünyada tartışılıyor. ABD'de elektroşok silahları ilk kez 2001 yılında kullanılmaya başladı. Uluslararası Af Örgütü'nün verilerine göre, o tarihten 2008 yılına kadar 351 kişi bu silahın yarattığı etkiler sonucu hayatını kaybetti.

Elektroşok silahlarına karşı kampanyalarıyla tanınan Electronic Village blogu ise o tarihten bu yana 193 elektroşok silahı kaynaklı ölümü daha belgeledi. Bu sayılar yan yana geldiğinde 544'e ulaşılıyor. Elektroşok silahı kaynaklı olarak hayatını kaybeden son kişi ise 21 Ağustos'da Arizona'da ölen Michael Ruiz oldu.

NEDEN ÖLDÜRÜYOR?

Bu ölümlerin yanı sıra ağır yaralanmalarla kurtulan ya da hastanelik olan kişiler de var.

Elektroşok silahlarının verdiği yüksek voltajlı elektrik, meyilli kişilerde kardiyak aritmiye neden oluyor. Bu da kalp krizine ya da birkaç dakika içinde vetriküler fibrilasyon kaynaklı kalp yetmezliği sonucu ölümlere yol açıyor. Elektroşok sonucu ölenlerin bir kısmının kalplerinde bir zayıflık olduğunu bilmeden sağlıklı bir biçimde hayatlarına devam eden kişiler olduğu da ifade ediliyor. (Hürriyet)

FİNCANCI: İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ÇOK RİSKLİ

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, bianet'e daha önce bu silahın insan sağlığı için çok riskli olduğunu belirterek Türkiye’de bunun sadece asayişte kullanılacağının da hiç inandırıcı olmadığını belirtmişti.

 "Vücutta elektrik akımının ölüme yol açma riski yüksek. Nereye isabet ettiği önemli, akımın izlediği yol önemli. Kalbe zarar verebilir,  ani kasılmalara, solunum yetersizliğine neden olabilir. İnsanlarda varolan hastalığı tetikleyebilir. Kasılmalarla birlikte kontrolsüz bir şekilde yere düşünce çeşitli yaralanmalara, hatta kafa travması ile ölüme neden olabilir. Türkiye’de bu silahın kullanımının sadece asayişle sınırlandırılacağı hiç inandırıcı değil. Çünkü biz gaz bombasının nasıl ateşli silah gibi kullandığını görüyoruz."

BAKKALCI: ELEKTRİK İŞKENCESİNİN SOKAĞA İNMESİ

TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı da bu silahın kullanılmasının kesinlikle insan haklarına aykırı olduğunu belirtmişti.

“Elektroşok silah kullanımı, bu ülkede yüzbinlerce insanın yaygın olarak maruz kaldığı elektrik işkencesinin doğrudan sokağa inmesidir. Türkiye’de özellikle 2005’ten sonraki yasal düzenlemelerle özel olarak da 2007’deki Polis Vazife ve Selahiyat Kanunu'ndaki değişikliklerle güvenlik güçleri, insanları doğrudan da öldürme yetkisini de içerecek olağanüstü sınırsız şekilde yetkilerle donatıldı."