HDP İstanbul İl Örgütü, Silvan'daki saldırıları Galatasaray Lisesi önünde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti.

"Silvan halkı yalnız değildir" yazılı pankartın açıldığı eyleme Emekçi Hareket Partisi (EHP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) de destek verdi.

Eylemde konuşan HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, Türkiye halklarının 12 Eylül Anayasası'nın değişmesini istediğini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın istediği gibi tek adamlı bir sistem istemediğini söyledi.

AKP'nin 7 Haziran seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyerek halkların iradesini tanımadığını ifade eden Tuncel, 1 Kasım seçimlerinde Türkiye halklarına savaşı çözüm olarak sunduğunu dile getirdi. Savaşın ve milliyetçiliğin derinleştirildiğini kaydeden Tuncel, seçimlerden sonra da savaşın derinleştirilmeye devam edildiğini belirtti. AKP'nin 1 Kasım seçimlerinden önce sık sık kullandığı "istikrar" algısına göndermede bulunan Tuncel, "Yeniden savaş demek, istikrarı yakalayamamak demek. Savaşla istikrarı getiremezsiniz" dedi.

"1 Kasım seçimlerinden önce 'Tek başıma iktidar olursam istikrar olur' diyenlerin ilk yaptıkları iş savaşı derinleştirmek oldu. Bu kimin çıkarınadır?" diye soran Tuncel, AKP'nin tek başına iktidar olmasının halkların savaş istediği anlamına gelmediğinin altını çizerek, "AKP savaşı derinleştirmeye devam ederse, bunun altında kalır" dedi.

AKP'nin, Kürt sorunu için "muhatap" tartışmalarına da değinen Tuncel, 2013 Newrozu'nda PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan çözüm süreci ve Dolmabahçe Mutabakatı'na yeniden dönülmesi gerektiğini belirterek, "Kürt sorununun çözümü için başka muhataplar aramaya gerek yoktur. Muhataplar bellidir zaten. Kürt Halk Önderi Öcalan bu sürecin baş müzakerecisidir. Kürt halkının muhataplık sorunu yoktur" ifadelerini kullandı.

Silahların susmasıyla da sorunların çözülemeyeceğini ifade eden Tuncel, "Eğer her türlü savaş politikasını dayatırız diyorsanız yanılıyorsunuz "diyerek AKP'yi uyardı. Cizre'de 21 kişiyi katleden JİTEM'cilerin AKP tarafından aklandığını da söyleyen Tuncel, Şırnak'ta polisler tarafından katledildikten sonra cenazesi zırhlı aracın arkasına bağlanarak yerlerde sürüklenen Hacı Lokman Birlik'e dair yürütülen soruşturmayla da kendilerini aklayamayacaklarını söyledi.

Tuncel, herkesi yaşanan katliamlara karşı birlik olmaya ve direnmeye çağırdı